Топ ездачи и коне в спор за купите Anchor в Божурище

Начало / Blogs / Топ ездачи и коне в спор за купите Anchor в Божурище

Световната купа е най-значимото събитие в конния спорт у нас в олимпийската дисциплина – прескачане на препятствия. Вече 30 години България е домакин на международния турнир, в който участват българските коне и ездачи, както и представители на силните балкански страни като Турция, Гърция, Румъния, Сърбия. Не веднъж за призовете се борят и ездачи от Италия, Унгария и Украйна. Така ще е и тази година. Домакин на Световната купа за девета поредна година ще е новата конна база „Ген. Крум Лекарски“ – едно прекрасно съоръжение, отговарящо на всички европейски стандарти в този спорт. И преди са се провеждали състезания в Божурище, но новата база наистина е едно бижу на картата на конния спорт у нас.

Тази година ще станем свидетели на майсторски изпълнения в ездата, защото за Големия приз и за Купата на нациите ще се борят най-добрите български състезатели заедно с тези от Румъния, Гърция, Украйна и Италия.

Домакините са готови да посрещнат повече от 100 коне и ездачи, които от 28 юни до 1 юли ще стартират в 16  изпитания. Гвоздеят обаче са именно двете състезания, които са част от Световната купа и носят точки за крайното класиране в Централно-европейската лига. Наградният фонд на турнира е 45 600 евро, като  индивидуалния приз и отборното състезание са квалификация за Европейското първенство догодина в Ротердам.

В петък от 14.00ч. е индивидуалното изпитание за Голямата награда на генералния спонсор на турнира, където височината на препятствията ще достигне до 160 сантиметра. В неделя, 1 юли от 13.30ч. започва  отборната надпревара за Купата на нациите. И в индивидуалното и в отборното състезание ще видим Ангел Няголов, Ивайло Бонев, Антон Дацински, Венцислав Изов. Те са ездачите които ще скачат с най-добрите си коне за Купата на нациите. От Германия пристигна и селекционерът Росен Райчев, който със сигурност има какво да каже и да покаже на българските ездачи.

Българската национална телевизия години наред подкрепя конния спорт-единственият в който наравно се състезават мъже и жени, където няма ограничения във възрастта и където кон и животно се борят заедно за успеха. И тази година БНТ HD ще покаже четирите най-интересни изпитания. В четвъртък от 13.30ч. може да проследите т.нар. диамантен тур,  в петък от 14.00ч. е състезанието за Гран при,  в събота от 14.00ч. е изпитанието за млади коне,  а в неделя  спортният канал на БНТ ще покаже отборната надпревара – Купа на нациите, с награден фонд 20 хиляди евро.

Не пропускайте да посетите на живо състезанията в Божурище,  защото красотата на конния спорт си заслужава да се види отблизо, защото когато кон и ездач скачат като едно цяло, адреналинът достига максимумът, защото вярвам, че българският химн ще звучи отново в чест на българските коне и ездачи. Ако не успеете да го направите, бъдете с преките предавания на БНТHD, защото си заслужава.                 

Вяра Кръстева

Коментар