Мондиалът - от началото до безкрая (видео)

Начало / Blogs / Мондиалът - от началото до безкрая (видео)

За Световното първенство по футбол една констатация безусловно е вярна: то не спира да еволюира!

От 1930 насам до наши дни Мондиалът развива облика си непрестанно, като подобренията се случват на терена, далеч извън него и касаят играчи, арбитри, запалянковци, зрители.

За шампионата през 1934 за първи път се провеждат квалификации, които да отсеят по-слабите страни, жадни за слава. През 1938 футболната карта се разширява - Източните Холандски Инди (или днешна Индонезия) е първата държава, която представлява континента Азия на Световно първенство.

През 1954 турнирът за първи път е предаван по телевизията, макар и все още черно-белите кадри да диктуват медийната среда. Четири години по-късно - през 1958 - е единственият случай в историята, в който и четирите великобритански нации - Англия, Северна Ирландия, Шотландия и Уелс, участват в турнира.

Първенството през 1966 остава в аналите като първото, което има свой собствен талисман - лъвчето Уили. Жълтите картони влизат в употреба за първи път през 1970, а трофеят, който се връчва на победителя и до ден днешен, е показан на света за сефте през 1974. Шампионатът през 1978 отбелязва първата победа на африкански тим в историята, неин притежател е Тунис.

През 1982 Унгария става първият отбор, стигнал до двуцифрения резултат, разгромявайки безмилостно Ел Салвадор с 10:1. Освен с Божията ръка и геният на Марадона Мондиал 1986 ознаменува и първия случай, в който дадена страна приема Световното първенство за втори път - това е Мексико.

През 1990 Република Ирландия дебютира на шампионата, но далеч по-забележителното е, че "детелините" стигат до 1/4-финалите ... без да спечелят мач

. В паметната за нас 1994 шампионът за първи път е определен след изпълнения на дузпи. Историята се променя отново през 2002, когато Република Корея и Япония стават първите страни, поделили си домакинството на световните финали.

Още 4 лета по-късно маркира първия турнир, на който не е отбелязан хеттрик.

Това се случва по терените на Германия. През 2010 Република Южна Африка става първият домакин, който не успява да преодолее груповата фаза.

Преди 4 години в Бразилия за първи път е използвана технологията "Голлиния", както и пяната, очертаваща мястото, където трябва да бъде позиционирана стената. Сега, 88 години след 1930 нововъведението отново е в подкрепа на съдиите. Видеоповторенията идват! За всяко нещо си има първи път. Сигурно е обаче, че Световното първенство далеч не за първи път ще очарова милиони по света. 

Стефан Георгиев

Коментар