Удължават договорите на футболистите до края на сезона

Начало / Футбол / Световен Футбол / Удължават договорите на футболистите до края на сезона

Актуалните договори на футболистите и треньорите във футбола трябва да бъдат увеличени до края на прекъснатия в момента футболен сезон автоматично, се казва в писмо, изпратено до Английската футболна асоциация от ФИФА. В документа, който е подписан от Работна група при коронавируса и е видян от репортер на Ройтерс, също така се препоръчва трансферният период през лятото да се координира с евентуалните дати за новия сезон.

Също така в писмото се призовава клубове, играчи и федерации да работят заедно, за да решат проблема с плащането или неплащането на възнаграждения заради непредвидената пауза.

Всички тези казуси са били дискутирани от Работната група на ФИФА, но няма каквото и да е официално и задължаващо решение от страна на Световната централа.

Тази група беше създадена на 18-и март, а тогава в становище беше казано, че ''ФИФА ще оцени необходимостта от изменения или временни освобождавания от Правилата й за статута и трансфера на играчи", за да защити договорите както за играчите, така и за клубовете и да коригира периодите за трансфериране и картотекиране на футболистите''.

"Тази работа вече е започнала, а решения ще излязат след консултации с всички ключови заинтересовани страни, включително конфедерации, асоциации, клубове, лиги и играчи, както и техните синдикати", добави FIFA. Повечето национални и международни футболни състезания по света бяха отменени поради пандемията, в това число и турнири като Евро 2020 и Копа Америка.

Местните лиги в отделните страни все още се надяват да се възобновят, когато заплахата от вируса отмине, но конкретните начални дати все още не са определени. Това остави въпроса отворен за изтичащите договори с играчи, които обикновено са до края на сезона.

Ключовото предложение на работната група в документа, видян от Ройтерс, е, че "когато дадено споразумение изтича към първоначалната крайна дата на сезона, такова изтичане се удължава до новата крайна дата на сезона поради форсмажорни обстоятелства".

Фото: БГНЕС

Коментар