Русия опроверга твърденията, че е корумпирала лица от ФИФА за домакинството на Световното

Начало / Футбол / Световен Футбол / Русия опроверга твърденията, че е корумпирала лица от ФИФА за домакинството на Световното

Кремъл категорично отхвърли обвиненията, че Русия е корумпирала официални лица от Международната футболна централа (ФИФА) за правото на домакинство на Световното първенство през 2018 година.

„Русия абсолютно законно получи правото да организира Мондиала“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти. Той каза, че решението не е било „свързано с никакви подкупи, ние категорично отричаме това. Русия организира най-доброто световно първенство в историята. Горди сме от това“, допълни той.

Според документи на Правосъдния департамент на САЩ, публикувани в понеделник, официални лица от ФИФА са получили подкупи в размяна на глас в подкрепа на Мондиал 2018 за Русия и Мондиал 2022 за Катар. 

„Прочетохме статиите в медиите. Не разбираме за какво става въпрос“, каза още Песков. 

Обвиненията са свързани с голям корупционен скандал през 2015, който разтърси ФИФА и доведе до упадъка на тогавашния президент на централата Сеп Блатер. В следващите години, правителството на САЩ обвини общо 45 души и различни спортни компании в над 90 престъпления и в плащането или приемането на повече от 200 млн. долара в подкупи. 

Фото: БГНЕС

Коментар