In Memoriam Павел Панов - Сбогом, Бате Пальо!

Начало / Blogs / In Memoriam Павел Панов - Сбогом, Бате Пальо!

Павел Панов –  една от легендите на Левски и българския национален отбор по футбол, един от най-обичаните български футболисти, пое внезапно на 67 години своя  път към небесната лига, без да ни остави време да се сбогуваме.

Юноша на Септември и играч на Спартак той разгърна в пълна степен своя футболен талант и характер на победител в отбора на Левски след обединението през 1969 година. Eдин от най-ярките представители на поколението, поело щафетата от Георги Аспарухов Гунди, Добромир Жечев,  Кирил Ивков, Стефан Аладжов. През 70-те години на миналия век става 4 пъти шампион на страната и 5 пъти носител на купата с отбора на Левски-Спартак.

Футболист номер 1 на България през 1977 година, когато е голмайстор на първенството с 20 гола, а „сините” печелят дубъл.

Офанзивният халф с номер 10  е еднакво уважаван за умението да вкарва голове и от своите, и от съперниците.

Голмайстор на Левски и на България в европейските клубни турнири с 22 гола.

Незабравими ще останат попаденията му през сезон 1975-76 с Левски в турнира за Купата на УЕФА срещу германския Дуисбург, холандския Аякс и Барселона.

С националния отбор участва на СП през 1974 година във ФРГ, играе в трите мача.

Той е европейски юношески шампион – възраст 19 г.,  през 1969 година. Като треньор и деятел всеотдайно предаваше опита си на младите играчи.  До последно работеше като ръководител на детско-юношеския футбол в българския футболен съюз.

Голям приятел на Българската национална телевизия, на която редовно сътрудничеше на всички големи световни и европейски първенства от Мондиала през 2006-а година до Евро 2016. Обичан от телевизионната аудитория за верния си анализ, точни прогнози и блестяща импровизация.

От името на БНТ изразяваме съболезнования на семейството, роднините и близките на Павел Панов.

Молим се Господ да даде да почиваш в мир, Бате Пальо.

Коментар