Шон Конуей - приключенецът, завършил най-дългия триатлон в света

Начало / Blogs / Шон Конуей - приключенецът, завършил най-дългия триатлон в света

Всеки миг от живота на Шон Конуей е приключение, независимо дали е решил да преплува цялата дължина на Великобритания от юг на север, да завърши най-дългия триатлон в света, или да измине разстоянието от Лондон до Париж за по-малко от 24 часа. Според 36-годишния приключенец, роден в Зимбабве, всеки нов ден е дар, а утре сякаш не съществува.

Ти ли търсиш приключенията, или те намират теб?
- Бих казал и двете. Винаги съм в търсене на нещо, което ще ми е трудно да осъществя, а понякога нещата просто се случват. Сега се подготвям за колоездачна обиколка на Австралия, за да подобря световния рекорд. Преди 5 години направих опит да обиколя Зеления континент. Тогава обаче бях твърде млад за такова постижение. Бях на 30, сега съм на 36 и съм в подходяща възраст, за да се справя с това предизвикателство. Дали ще стоя в бара с уиски в ръка, или в банята - нещата просто ми се случват", казва Конуей.

През 2016-а Конуей се превърна в първия човек, завършил великия британски триатлон. В рамките на 81 дни той измина над 6000 километра с плуване, колоездене и бягане. 

"Това бе изключително тежко изпитание - 6000 километра. Отне ми близо три месеца. Изминах 5 хиляди километра с колело, 1400 с бягане и завърших триатлона със 180 километра плуване. Бях сам през цялото време. Носех тежка раница. Беше много трудно. Най-изтощителните месеци в живота ми", допълва Шон.

"Любимата ми дисциплина определено е колоезденето - в него съм най-добър, в бягането не чак толкова. Отнема ми месеци усилена подготовка, за да съм на нивото на маратонците и съм доста бавен. Един маратон сигурно би ми отнел 5 часа, а плуването - с него се справям, защото на дългите разстояния нямам много конкуренция. Не съм срещал много хора, които да плуват по 200 километра. Ето защо ми трябват повече хора. Хей, още хора ми трябват!"

Какво е усещането да си първи в нещо?
- Да правиш нещо, което другите дори не са дръзвали да опитат, е изключително трудно. Не само, че не знаеш какво те очаква, но няма кого да попиташ за съвет. Сега, ако искаш да пробягаш 200 километра, има много хора, до които да се допиташ, ако искаш да изкачиш някой връх - също. Ако обаче решиш да преплуваш 500 километра по крайбрежието на Великобритания, няма кой да ти помогне. Е, сега някой ентусиаст може да дойде при мен с въпроси. Ще му улесня живота. Не физическото натоварване е най-трудното, а подготовката, планирането, подходящата екипировка.

От какво те е страх?
- Медузите ме плашат доста. Парили са ме много през годините, докато плувам. Освен това имам голямо въображение. Когато съм във водата през нощта, винаги се чудя какво има там долу. Доста е страшничко. Като се замисля най-ме е страх от плуването. 

Причината да имам толкова дълга брада са именно медузите. Когато си я пуснах, те вече не можеха да докосват лицето ми. Преди няколко години реших, че имам нужда от нея и сега тя ми дава супер сили.

Кой е най-ценният ти спомен?
- Когато преплувах крайбрежието на Великобритания. Даде ми увереността, че мога да постигна всичко. Щом финиширах, си помислих "Хей, мога да науча български, мога да се науча да свиря на китара." Преди това нямах особено голямо самочувствие. Когато излязох от водата кльощав и премръзнал, този момент ще помня винаги."

Сега на прицел е друго предизвикателство. Да измине 15 хиляди километра с колело за 37 дни - голямата обиколка на Австралия. Подготовката върви с пълна сила, а той е сигурен, че дори да не успее, приключението ще си заслужава.

Коментар