Хавиер Фернандес: Целта е да трогнеш зрителите и да им въздействаш (Видео)

Начало / Blogs / Хавиер Фернандес: Целта е да трогнеш зрителите и да им въздействаш (Видео)

 

"Кралете на леда" заплениха с прекрасните си изпълнения хиляди зрители в "Арена Армеец". Сред вълшебните съчетания бяха тези на единствената олимпийската шампионка на Русия - Аделина Сотникова, както и на легендата във фигурното пързаляне Браян Жубер. Но с най-много аплодисменти публиката възнагради Хавиер Фернандес. Четирикратен европейски и двукратен световен шампион, испанецът е голямата звезда във фигурното пързаляне днес.
Въпрос: Какво всъщност представлява "Крале на леда"?
Фернандес: Това е грандиозно шоу, което дава възможност на зрителите да се насладят на една много по-различна страна на фигурното пързаляне. Осветлението, зашеметяващите хореографии и активното участие на оркестъра и Едвин Мартон в представлението оформят нещо съвсем различно, което не може да бъде видяно често на леда. Спектакълът наистина е вълнуващ и провокира хората да се върнат в залата, просто им се иска да гледат още нестандартни изпълнения.  
Въпрос: В тези шоу-програми няма оценки, няма съдии. Тази необремененост помага ли ви да демонстрирате най-доброто, на което сте способни.
Фернандес: Разбира се, въобще не може да бъде правено сравнение. По време на състезания всеки е концентриран, дори нервен, и това няма как да не даде отражение върху даденото съчетание. В спектаклите напрежението отсъства. Комуникацията с публиката също е много по-осезаема, а и фигуристите са свободни да покажат артистизма си. Тук няма резултати. Целта е да трогнеш зрителите и да им въздействаш.
Въпрос: Евгени Плюшченко също е участвал в тези спектакли. Какво е усещането да се работи с него?
Фернандес: Какво да ви кажа... непотворимо е! Познавам Евгени от дълго време, всъщност откакто бях малко момче и винаги съм му се възхищавал. Професионалист в пълния смисъл на думата. За мен той завинаги ще си остане най-добрият фигурист. Чест е да работя със и за него.
Въпрос: Как се печелят две световни титли и четири златни медала от европейски първенства, при това в четири последователни години при тази огромна конкуренция?
Фернандес: Когато си отдаден на работата и се трудиш усърдно и вниманието ти е насочено изцяло към състезанията, резултатите рано или късно идват. Иска се и постоянство естествено. И най-важното - вяра в собствените възможности. Според мен дори прекомерната самоувереност не е порок. Казваш си - това съм го правил на тренировка, защо да не го повторя и на състезанието?
Въпрос: Юзуру Ханю е вероятно най-сериозният ти конкурент напоследък. Как става така, че двамата сте толкова близки, имайки предвид че преследвате едни и същи цели?
Фернандес: Фигурното пързаляне е спорт, в който не се изправяш директно срещу противника ти. Това не е футбол, където има непрестанен контакт. А и защо да не сме приятели?! Ние тренираме постоянно заедно, всеки ден. По-добре е да сме приятели и да си помагаме. Нашият спорт изглежда красиво, но е също толкова труден, колкото всички останали и е чудесно, ако има с кого да си поприказваш след поредния изтощителен ден. А и освен това - аз се уча от Ханю и от това, което той умее. И съм сигурен, че и обратното е валидното. 
Въпрос: Спомена футбола - подкрепяш Реал Мадрид. Следиш ли редовно какво се случва там?
Фернандес: Знам всичко, което се случва в Реал. Гледам и мачовете на националния отбор, радвам се на големите ни успехи в последните години. Но не разполагам с много време за съжаление, за да се дообагато във футболно отношение.
Въпрос: И последно - олимпийският медал ли е голямата цел?
Фернандес: Да, безспорно. Но това не означава, че мога да си позволя да пренебрегна състезанията преди Олимпиадата.

 

"Кралете на леда" заплениха с прекрасните си изпълнения хиляди зрители в "Арена Армеец",фото:БТА

Сред вълшебните съчетания бяха тези на единствената олимпийската шампионка на Русия - Аделина Сотникова, както и на легендата във фигурното пързаляне Браян Жубер. Но с най-много аплодисменти публиката възнагради Хавиер Фернандес. Четирикратен европейски и двукратен световен шампион, испанецът е голямата звезда във фигурното пързаляне днес.

Какво всъщност представлява "Крале на леда"?

"Това е грандиозно шоу, което дава възможност на зрителите да се насладят на една много по-различна страна на фигурното пързаляне. Осветлението, зашеметяващите хореографии и активното участие на оркестъра и Едвин Мартон в представлението оформят нещо съвсем различно, което не може да бъде видяно често на леда. Спектакълът наистина е вълнуващ и провокира хората да се върнат в залата, просто им се иска да гледат още нестандартни изпълнения."  

В тези шоу-програми няма оценки, няма съдии. Тази необремененост помага ли ви да демонстрирате най-доброто, на което сте способни?

 "Разбира се, въобще не може да бъде правено сравнение. По време на състезания всеки е концентриран, дори нервен, и това няма как да не даде отражение върху даденото съчетание. В спектаклите напрежението отсъства. Комуникацията с публиката също е много по-осезаема, а и фигуристите са свободни да покажат артистизма си. Тук няма резултати. Целта е да трогнеш зрителите и да им въздействаш."

Евгени Плюшченко също е участвал в тези спектакли. Какво е усещането да се работи с него?

 "Какво да ви кажа... непотворимо е! Познавам Евгени от дълго време, всъщност откакто бях малко момче и винаги съм му се възхищавал. Професионалист в пълния смисъл на думата. За мен той завинаги ще си остане най-добрият фигурист. Чест е да работя със и за него."

Как се печелят две световни титли и четири златни медала от европейски първенства, при това в четири последователни години при тази огромна конкуренция?

 "Когато си отдаден на работата и се трудиш усърдно и вниманието ти е насочено изцяло към състезанията, резултатите рано или късно идват. Иска се и постоянство естествено. И най-важното - вяра в собствените възможности. Според мен дори прекомерната самоувереност не е порок. Казваш си - това съм го правил на тренировка, защо да не го повторя и на състезанието?"

Юзуру Ханю е вероятно най-сериозният ти конкурент напоследък. Как става така, че двамата сте толкова близки, имайки предвид че преследвате едни и същи цели?

 "Фигурното пързаляне е спорт, в който не се изправяш директно срещу противника ти. Това не е футбол, където има непрестанен контакт. А и защо да не сме приятели?! Ние тренираме постоянно заедно, всеки ден. По-добре е да сме приятели и да си помагаме. Нашият спорт изглежда красиво, но е също толкова труден, колкото всички останали и е чудесно, ако има с кого да си поприказваш след поредния изтощителен ден. А и освен това - аз се уча от Ханю и от това, което той умее. И съм сигурен, че и обратното е валидното."

Спомена футбола - подкрепяш Реал Мадрид. Следиш ли редовно какво се случва там?

 "Знам всичко, което се случва в Реал. Гледам и мачовете на националния отбор, радвам се на големите ни успехи в последните години. Но не разполагам с много време за съжаление, за да се дообoгатq във футболно отношение"

И последно - олимпийският медал ли е голямата цел?

 "Да, безспорно. Но това не означава, че мога да си позволя да пренебрегна състезанията преди Олимпиадата."

Коментар