Тереза Маринова - първата олимпийска шампионка, защитила докторска дисертация

Начало / Blogs / Тереза Маринова - първата олимпийска шампионка, защитила докторска дисертация

Да създадеш симбиоза между практика и теория. Да предадеш безценния си опит на следващото поколение шампиони и треньори. Тереза Маринова - първата олимпийска шампионка в България, защитила докторска дисертация в Националната спортна академия. Златната медалистка от игрите в Сидни избра темата "Управление и реализация на спортната форма в тройния скок за жени" Област, в която тънкостите и тайните са в детайлност познати само един шампион, минавал  границата от 15 м в дисциплината.

"Това е една стъпка, която аз трябваше така или иначе да премина в работата, която съм избрала да върша оттук нататък. За мен това бе една част от моето ежедневие. Разбира се, щастлива съм. Този труд за мен означава много", каза Тереза Маринова.

Изследването обхваща периода от 1999-а до 2002-а. Годините, в които Маринова се изкачва на олимпийския връх с резултат от 15 м и 20 см, печели световна титла на шампионата в зала в Лисабон, европейска във Виена през 2002-а отново на закрито и бронзов медал от Световното първенство в Едмънтън през 2001-а. Нейният треньор - Христо Марков, й дава за задача да записва в дневници своите тренировки - всяко упражнение и всеки резултат.

"Това е неговата методика. Това, което аз съм научила от него. Това, което в годините той е прилагал като виждане върху мен, е достояние за всички желаещи, които имат интерес какво се е случвало. Изключително голям брой данни трябваше да бъдат вкарани в т. нар. електронни дневници, за да можем да обработваме данните и да работим с тях по-лесно. Индивидуалните особености на всеки човек са различни, разбира се. Но повечето неща - теория и практика, всъщност съвпадат. В крайна сметка се получи нещо, което ще е полезно за треньорите, които искат да насочат своите състезатели в дисциплината троен скок", допълни Маринова.

Научен ръководител на труда й и нейн пътеводител е бил проф. Огнян Миладинов.

"Това е един много богат опит, който трябва да стане обществено достояние. Един олимпийски шампион дава пример с действията си на стадиона или в залата. Но един олимпийски шампион, който преподава с научни изследвания, е наистина много голям пример", заяви Миладинов.

България има много олимпийски шампиони и медалисти, но малко са тези, които са споделили своя опит за следващите поколения. За Маринова обаче това е кауза.

"С това мога да привличам младите хора и да ги убеждавам, че ако са избрали този път, той наистина минава през спортна академия. Мога да им вдъхна вяра, че мечтите са постижими. Това е може би най-хубавото нещо от моята работа", каза още Тереза Маринова.

Коментар