Така ще ги запомнят - Игрите на мира

Начало / Blogs / Така ще ги запомнят - Игрите на мира

Преди 4 години в Сочи се събраха над 50 държавни глави на откриването. Сега 2-а бяха достатъчни, за да осмислят Церемонята по запалването на олимпийския огън на 80 км от границата между Северна и Южна Корея.

Грациозната  Ю-На Ким приласка върху леда огъня, извървял онзи дълъг път с щафетата от Древна олимпия. Сякаш нямаше по естествено от това – олимпийската шампионка от Ванкувър 2010 с кънки на краката да поеме факлата от двама атлети на двете Кореи – дошли отсам и оттатък 38-ия паралел, но изкачили заедно стълбите към ледената основа на жертвеника.

После лумна огънят и се насочи към Делвата върху стадиона, който домакините посториха само да може 35 000 души да видят този миг, едно откриване и едно закриване на Олимпийските и Параолимпийските игри, световно послание на два народа, които заслужават мир помежду си.

Те дефилираха заедно - домакините и 22 спортисти на Народно демократичната република Корея. В хокея на лед за жени отборът ще бъде съставен от представители на двете държави. Публиката посрещна с френетичен възторг този марш на помирението. Това, което не се случи при предишното домакинство на Летните игри от Сеул през 1988 г., когато Северът бойкотираше.

Голяма победа за президента Му Дже-Ин и неговата дипломация! Той направи снимката на деня, когато се здрависа със Ким Йо-Чен - сестрата на Ким Чен-Ун, в официалната ложа. Встрани от тях поглеждаше вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Доналд Тръмп се закани миналата година в ООН, че ще „унищожи Корея“.

Му Дже-Ин пое протегната ръка с маслинена клонка от лидера Ким Чен-Ун, който в новогодишното послание каза, че иска да изпрати отбор на Игрите. Бяха свалени санкции и отменени забрани, за да може самолетът на лидера „Ил-62“ да се приземи в деня на откриването на международното летище в Сеул. В него освен сестра му, която е член на политбюро, присъстват още дузина политици начело с 90-годишния шеф на Призидиума на Върховното народно събрание Ким Йон-Нам. Исторически момент, който няма аналог от войната между двете държави в началото на 50-те години на миналия век. Ден преди официалните разговори на двете делегации те се срещнаха на стадиона на откриването на 23-ите Зимни олимпийски игри.

Много силно начало на Световния спортен форум за президента на МОК Томас Бах! Той най-после може да отдъхне след сканадала с руснаците и твърдата му позиция да не кани повече руски спортисти. Позиция, която беше „легализирана“ от Спортния арбитражен съд в Лозана, която отхвърли жалбата на 47 атлети и треньори от Русия срещу неполучаването на покани за Игрите в Пьонгчанг в Деня на откриването.

Матю Рийб, председателят на съда, каза, че не вижда нищо дискриминационно в това, че МОК не кани някого. Достатъчно е човек да е чел Олимпийската харта, за да знае, че това е еднолично право на хората от Лозана. Напълно очаквано и в Москва. Владимир Путин  се среща по същото време с шефа на ФИФА Джани Инфантино. Спортният министър Павел Колобков: „Ние победихме, след като КАС отхвърли пожизнените наказания на над 30 спортисти. Продължаваме да работим с всички международни спортни организации. На първо място – с МОК и неговия президент Томас Бах.“ На някой дали му прави впечатление, че руската делегация в Пьонгчанг е третата по численост в парада на нациите?

Така след като скандалът с допинга развали началото на Първите игри на Томас Бах на този пост – в Рио Де Жанейро, а обвиненията за корупция на висши дейци на МОК и дори на президента на оргкомитета преди 2 години Карлос Нузман го преследваха до вчера, най-после слънцето изгря и на неговата улица.

В парада на нациите дефилираха общо 91 национални олимпийски комитета и заедно с отбора на олимпийските спортисти от Русия това прави с 3 вповече от тези в Сочи. Бюджетът на Игрите се вмести в 13 милиарда долара, в които се включват и основни инфраструктурни проекти като скоростната железопътна линия, по която от летището в Сеул до олимпийския стадион се стига за 2.5 ч. вместо за 4 ч. по аутобана. Откриването беше всичко друго, но не помпозно, в стил  „спартакиада на народите“.

Решението емблемата на МОК – петтте преплетени кръга, да бъдат понесени от 100 скиори и издигнати във въздуха от 1218 дрона беше истински технологичен и естетичен триумф на организаторите.

Но всичко това нямаше да струва нищо без главното послание от съвместното дефилиране на спортистите на двете Кореи, изразено в думите на Бах: „Всички спортисти до мен, всички зрители на стадиона и всички фенове на Олимпийските игри, които гледат по целия свят - ние всички сме трогнати от този вълшебен жест. Ние всичките се присединяваме и ви подкрепяме във вашето послание за мир!“

На втора поредна церемония Томас Бах, който на предната създаде първия в историята Отбор на бежанците, не просто осигурява редовното и нормално провеждане на Олимпийските игри. Той поставя спорта в услуга на на хуманността, работейки с държавата домакин, с организации като ООН, създавайки всички условия Игрите да насърчават мира.

Игрите може и да са популярни вече с етикета „най-студените“, но много повече в исторически план ще прилегне определението Мирните игри.

Българската делегация мина с много настроение, водена от усмихнатия великан от Чепеларе Радослав Янков. Най-много и най-масово му се зарадваха на площада в Чепеларе, където съгражданите му празнуваха 20-ата годишнина от титлата на Екатерина Дафовска.

На Игрите в Сочи за последен път в официалната трибуна стоеше на откриването представител на висшата държавна власт – тогавашният премиер Орешарски. Преди това – в Лондон 2012, дойде президентът Росен Плевнелиев, който успя да прокара лични и много дружески контакти с Томас Бах – нещо добро за страната,  след като предишният шеф белгиецът Жак Рог остави 10 г. България без член в Олимпийския комитет, основно мъжки клуб за 115 души от цял свят, а жените като Стефка Костадинова едва напоследък започнаха да бъдат промотирани.

Сега в Пьонгчанг нямаше никого. Българските държавници имат в момента наистина неотложни задачи покрай европредседателството. Но домакините са им отправили открита покана. До края на Игрите остават 17 дни.

Ще се надяваме някой от 21 български спортисти да разгъне на 100% потенциала и добрата си подготовка, изпратила го сред най-добрите 3000 зимни атлети на тази планета. Да стигне до медал и да обърка плановете на политиците, които тогава ще трябва да вземат самолета за Република Корея.

Акцентите на ТВ програмата. В събота от 14.30 ч. пряко по БНТ1 стартира летящият скиор от Самоков Владимир Зографски в надпрерата на малката шанца. Преди него биатлонистките ни ще излязат в спринта за жени 7,5 км /13.15 ч. БНТ1/. Обобщаващото студио с гост Надежда Алексиева   „Олимпийски върхове“ – от 19.00 ч. по БНТ1, а „Арена Пьонгчанг“ – от 21.30 ч. по БНТ HD.

Методи Манченко

Фото: БТА

Коментар