Създателят на мелдония Ивърс Калвинс пред БНТ: УАДА няма представа какви са свойствата на този препарат! (Видео)

Начало / Blogs / Създателят на мелдония Ивърс Калвинс пред БНТ: УАДА няма представа какви са свойствата на този препарат! (Видео)

- Г-н Калвинс, какви ползи имат спортистите от приема на препарата "Милдронат"?

- Снабдяването на сърцето с кислород трябва да отговаря на количеството изгорени мастни киселини, необходими за производството на енергия. Но ако сърдечния мускул страда от недостиг на кислород или така наречената исхимия, то тогава тези мазнини се натрупват и започват да увреждат органа, а това е сериозна предпоставка за микроинфаркти. Спортистите използват Милдроната първо, за да се предпазят от подобни заболявания, ако ежедневно тренират на ръба на своите физически възможности. Това важи за всички професионални атлети и чрез този препарат те подсигуряват своето здраве. Големият проблем е, че ако професионалните спортисти спрат употребата на Милдроната, ще видите сериозно увеличение на смъртните случаи сред атлетите, тъй като надскачат физическия си капацитет, без да бъдат защитени по никакъв начин.

- Може ли веществото мелдоний да подобри резултатите и представянето на един професионален спортист?

- Милдронатът намалява притока на мастните киселини, като контролира прекомерното повишаване на нивата на карнитин в тялото, а така ще ограничим и притока на енергия към сърцето.

- Е как тогава това ще подобри представянето на един спортист?

- Позволява ти да тренираш нормално, но не и да повиши резултатите ти.

- При това положение, смятате ли, че мелдоният трябва да бъде в списъка със забранените вещества на световната антидопингова агенция?

- За мен той трябва да бъде в списъка с препоръчителните медикаменти за тренировъчния процес и възстановяване. Спортистите също са хора и те имат своето право да се предпазват. Защо атлетите не могат да използват продукт, който е на пазара вече 32 години, доказано най-безопасният и качествен медикамент. Сега той е забранен, а атлетите не са защитени от сърдечни болести.

- Защо тогава УАДА го включи в забранения списък?

- Ами те нямат отговор на този въпрос. Те казват, че много атлети го използват и ето защо най-вероятно препаратът им помага. От друга гледна точка той има и свойствата да регулира метаболизма на състезателите. Е, значи трябва да го забраним. Тази агенция уж беше създадена, за да предотвратява употребата на вредни вещества , а не да забранява на спортистите взимането на мерки за тяхното здраве.

- Колко време мелдоният остава в организма на един атлет?

- Това е доста труден въпрос, защото когато създадох този медикамент за пациенти със сърдечни заболявания, единственият въпрос, на който трябваше да дам отговор, за да лицензирам този продукт беше колко точно е полуживотът на препарата,а т.е за колко време концентратът се разгражда и наполивина. А периодът е от 4-6 часа. Това обаче, далеч не означава, че следите от мелдоният ще изчезнат изцяло след втората половина от този период. За всеки организъм срокът на прочистване е различен. Когато веществото мелдоний започне да взаимодейства с протеините в кръвта, то тогава следи от него могат да бъдат намерени в урината на атлет месеци наред след последния му прием.

- Габриела Петрова заяви, че за последно е използвала Милдронат през септември 2015-а, когато препаратът все още е бил разрешен от УАДА. Възможно ли е на 6-ти февруари 2016-а тя да даде положителна проба за мелдоний 5 месеца след приема му?

- Остатъците от мелдоният остават в тялото на атлета много дълго време. Никой не е изследвал колко точно е периодът на пълно прочистване на организма, т.е никой не може да твърди обратното.

- Световната антидопинговата агенция някога допитвала ли се е до вас за мелдоният?

- Не! И ето защо полижтелните допинг проби на атлети за това вещество изобщо не трябва да се приемат насериозно. УАДА няма представа какви са свойствата на мелдония.Атлетите, които да кажем са дали допинг проба през януари 2016, но са приемали Милдронат до декември месец 2015-а, когато той е бил позволен, то тогава ако те бъдат наказани, имат пълното право да съдят УАДА. Когато този препарат беше позволен, той бе използван от впечатляващ брой спортисти, включително и от американци. През септември стана ясно, че мелдоният ще бъде забранен от 1 януари 2016-а. Никога не съм получавал известие от УАДА затова. Единствено бях наясно, че веществото е под мониторинг, но това не означава, че те имат основание да го забранят. Според мен това е на политическа основа, защото в същото време УАДА позволява ежедневната употреба на подобни стимуланти венозно. Например 50 милиграма карнитин. Това е едно стабилно количество карнитин, който имат същите свойства и краен ефект, като този на мелдоният. Защо тогава едното вещество е забранено, а другото, което е упротребявано основно от американските спортисти, е разрешено? Каква е логиката? УАДА буквално си прави каквото си иска. Агенцията не счита за нужно да обоснове своите решения за забраната на определен препарат. В случая с милдроната, липсват каквито и да е доказателства, че стимулира атлетите и е средство за подобряване на техните резултати. Това според УАДА беше основната причина карнитина да бъде позволен. А имено отсъствието на неоспорими факти, че карнитина води до по-силни резултати. В единия случай няма проблем да се употребява, а в другия има.

- Искате да кажете, че УАДА не е направила никакви проучвания за ефектите на мелдонияя?

- Не, те просто накараха една германска лаборатория да създаде метод за откриването на този препарат в организма. След това направиха проучване по време на Европейските игри в Баку относно процента спортисти употребили Милдронат. Видяха, че този препарат е в пробата на голям брой топспортисти. И ето така решиха да го отстранят, а с него и доста състезатели от Олимпийските игри в Рио. Смятам, че най-вече това са производителите на алтернативни медикаменти или техните дистрибутори, какъвто е карнитина, но той не е единствения такъв продукт. За тези компании забраната на Милдронат ще доведе до по-големи продажби

- Имаше разни теории, че мелдоният може да прочисти организма от тежък допинг, или поне да го замаскира. Това възможно ли е?

- Няма доказателства или проучвания в тази посока също и ме съмнява да е възможно. Мога да гарантирам, че Мидлронатът има свойството да намали нивата на карнитина, но той не е в забранения списък, така че няма как да знаем.

Коментар