Страхотна конкуренция в съзвучие с прословутото българско гостоприемство

Начало / Blogs / Страхотна конкуренция в съзвучие с прословутото българско гостоприемство

 

Страхотна конкуренция в съзвучие с прословутото българско гостоприемство. Това са опорите, които продължават да изграждат авторитета на турнира по бокс за купа Странджа. Не случайно в предолимпийските месеци 67-ото издание на надпреварата счупи няколко рекорда. Присъствието на 277 боксьори от 41 нации надмина дори стандартите на европейско първенство. Прякото телевизионно излъчване доближи 15 часа, което осигури широк обществен интерес защото в зала Универсиада имаше какво да се види. Като прибавим и новата стратегия при определянето на носителите на Купите, излъчила Станимира Петрова и руснакът Евгени Тишченко за най-достойните за призовете, нещата добиват впечатляващи измерения.
Седем наши представители достигнаха до битките за златните медали, трима от тях дадоха завършен вид българското присъствие в надпреварата. В олимпийската категория да 51 кг световната ни шампионка срази конкурентите си. Направи го в елегантен стил, подплатен с типичната за нея  агресия, които стоплят сърцата на истинските познавачи на бокса. Не случайно и напълно заслужено Станимира дублира успеха си от преди година. Даниел Асенов при 52-килограмовите също се представи на ниво. Вярно е, че еврошампиона ни имаше тежки моменти и трудни ситуации, особено на полуфинала. Вярно е , че му се наложи да внася корекции както в стила, така и тактиката по време на турнира. Но също така е вярно, че Асенов издържа на напрежението, за да докаже, че е спортист с мъжко сърце.
 Какво става със супертежкия ни национал Петър Белберов. Положителната промяна при него е толкова впечатляваща, че понякога спира дъха и кара хората по трибуните да мечтаят. За онези славни времена, в които Свилен Русинов определяше световните стандарти при аматьорите. Сребърните ни медалисти Тинка Банабаков, Душко Благовестов, Симеон Чамов и Кристиян Димитров също има с какво да се похвалят. Добрата им спортна форма осигури място във финалите за тях, но нещо малко не достигна. Нещо, което новия треньорски щаб, ръководен от кубинеца Жоел Арате със сигурнос ще промени към добро.
Разбира се, появиха се и притеснителни нюанси. Елиан Димитров отново бе преследван от кошмара на аркадите. След отстраняването на Айрин Исметов категория 64 кг изглежда небоеспособна в българския тим, такава е ситуацията и при 75-килограмовите мъже. Наивно ще бъде да се вярва в магическа промяна по пътя към Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Логиката повелява усилията да се налочат към наличния качествен потенциал. А той не е никак малко в бокса. Напук на времето в което живеем.

 

Страхотна конкуренция в съзвучие с прословутото българско гостоприемство. Това са опорите, които продължават да изграждат авторитета на турнира по бокс за купа Странджа. Не случайно в предолимпийските месеци 67-ото издание на надпреварата счупи няколко рекорда. Присъствието на 277 боксьори от 41 нации надмина дори стандартите на европейско първенство.

Прякото телевизионно излъчване доближи 15 часа, което осигури широк обществен интерес защото в зала Универсиада имаше какво да се види. Като прибавим и новата стратегия при определянето на носителите на Купите, излъчила Станимира Петрова и руснакът Евгени Тишченко за най-достойните за призовете, нещата добиват впечатляващи измерения.

Седем наши представители достигнаха до битките за златните медали, трима от тях дадоха завършен вид българското присъствие в надпреварата. В олимпийската категория да 51 кг световната ни шампионка срази конкурентите си. Направи го в елегантен стил, подплатен с типичната за нея  агресия, които стоплят сърцата на истинските познавачи на бокса. Не случайно и напълно заслужено Станимира дублира успеха си от преди година. Даниел Асенов при 52-килограмовите също се представи на ниво. Вярно е, че еврошампиона ни имаше тежки моменти и трудни ситуации, особено на полуфинала.

Вярно е , че му се наложи да внася корекции както в стила, така и тактиката по време на турнира. Но също така е вярно, че Асенов издържа на напрежението, за да докаже, че е спортист с мъжко сърце. Какво става със супертежкия ни национал Петър Белберов. Положителната промяна при него е толкова впечатляваща, че понякога спира дъха и кара хората по трибуните да мечтаят.

За онези славни времена, в които Свилен Русинов определяше световните стандарти при аматьорите. Сребърните ни медалисти Тинка Банабаков, Душко Благовестов, Симеон Чамов и Кристиян Димитров също има с какво да се похвалят.

Добрата им спортна форма осигури място във финалите за тях, но нещо малко не достигна. Нещо, което новия треньорски щаб, ръководен от кубинеца Жоел Арате със сигурнос ще промени към добро.Разбира се, появиха се и притеснителни нюанси. Елиан Димитров отново бе преследван от кошмара на аркадите. След отстраняването на Айрин Исметов категория 64 кг изглежда небоеспособна в българския тим, такава е ситуацията и при 75-килограмовите мъже.

Наивно ще бъде да се вярва в магическа промяна по пътя към Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Логиката повелява усилията да се налочат към наличния качествен потенциал. А той не е никак малко в бокса. Напук на времето в което живеем.

Коментар