След кръга в Контиолахти (видео)

Начало / Blogs / След кръга в Контиолахти (видео)

След Олимпийските игри шоуто в големия биатлон трябваше да продължи. Продължи в Контиолахти с вълнуващи стартове, извели на преден план най-доброто от този спорт и жестоката конкуренция в него. Някои, които по една или друга причина, не получиха възможност да участват в Пьонгчанг се завърнаха гладни за успехи - така Антон Шипулин, преживял тежко отказа от МОК да бъде на най-големия форум, блесна с победа в спринта и трето място днес в масовия старт - което също можеше да е победа, ако не беше нелепото падане малко преди финала.

Кралят на биатлона Оле Ейнар Бьорндален също се завърна сполучливо с 12-о място в спринта, в който беше и вторият най-добре класиран норвежец, макар да не попадна в олимпийската селекция на своята страна. Бьорндален все още не е обявил намеренията си, но очакванията са да остане поне още един сезон в големия спорт, въпреки своите 44 години.

Австриецът Юлиян Еберхард, който на два пъти докосна медалите в Пьонгчанг, но трябваше да се задоволи с четвърти места, днес получи своята върхова изява с победата си масовия старт. Големият печеливш от кръга обаче е Мартен Фуркад, въпреки че не стартира в спринта по здравословни причини.

С второ си място днес французинът умело оползотвори провала на своя конкурент Йоханес Тингнес Бьо и увеличи аванса си на върха в генералното класиране на трудно предолимите 43 точки. Големият кристален глобус за седми пореден сезон за Фуркад изглежда близо. Още повече, малкият брат Бьо изглежда сериозно затормозен в края на кампанията, за което свидетелства нестабилната му стрелба. Говорейки за трофеи, такъв заслужиха италианските биатлонисти, благодарение на драматичната си победа в смесената щафета.

Колко изравнени са силите в световния биатлон ни демонстрира крайното класиране - Италия и Норвегия завършиха с равен точков актив, но едно второ място повече даде глобуса на Скуадрата.

От българския отбор Красимир Анев имаше сполучлив уикенд. Освободен психически след като най-важното състезание мина, Краси не допусна нито една грешка в стрелбата в двете състезания - днес беше единственият с 20 свалени мишени. Това обаче стигна за 13-о и 17-о място, което говори за липса на свежест по трасето.

А вероятно и за продължаващи проблеми със ските, заради които Анев вече разкри, че обмисля смяна на фирмата-доставчик за новия сезон. Владимир Илиев записа 25-о място в спринта, което е и най-доброто му класиране в Световната купа за сезона.

По-впечатляващото е, че Илиев за пореден път прояви като играч за отбора в пълния смисъл на фразата, като безпрецедентно участва в два старта за един ден - единичната и класическата смесена щафета.

През слеващата седмица вълнуващите битки в биатлона продължават в меката на този спорт Холменколен, а БНТ HD започва предаваняита си в четвъртък от 15:45 със спринта при мъжете.

Петър Иванов, БНТ

Коментар