Само красивият футбол е добър футбол!

Начало / Blogs / Само красивият футбол е добър футбол!

Петкратен шампион на Испания. Девекратен на Холандия. 4 пъти носител на Купата на европейските шампиони. Кавалер на Златната топка 3 пъти. Дори толкова впечатляващи, сухите факти казват твърде малка част от истината за Йохан Кройф. Те са неспособни да представят в пълнота и перспектива неговата сложна, футболно и интелектуално даровита личност; неговото ярко присъствие на терена и извън него; неговия огромен принос за играта.

Футболистът Йохан Кройф вдъхновява.  Ярко, пленяващо публиката присъствие - изящна комбинация от техника, мощ, енергичност, самочувствие, хъс, лидерство и, може би най-вече - поглед и разчитане и на играта.

При все тази ярка индивидуалност, неговата футболна значимост може да бъде оценена правдиво само в колективен контекст. Кройф е сърцето на Тоталния футбол на "Аякс" и Холандия. Кройф разбира, осмисля, дава конкретика на авангардните идеи на Ринус Микелс. Умело направлява съотборниците си на терена, а след мач често дискутира с Микелс как системата да стане още по-ефективна. Две десетилетия по-късно Йохан Кройф преработва Тоталния футбол, придава му съвременен облик, влага малко повече сигурност, за да съгради феноменалната "Барселона".

В исторически план възходите на Кройф съвпадат съвсем не случайно с възходите на футбола като цяло. Знаменитият "Аякс" и неудържимите "лалета" се раждат след епоха на дефанзивно ориентиран футбол, белязана от италианското катеначо през 60-те. В края на 80-те играта сякаш отново губи блясък, акцентът пада прекомерно върху отбраната, резултатността намалява. И в този момент на сцената излиза треньорът Йохан Кройф, който връща очарованието на терена с дрийм тийма на "Барселона".

Само красивият футбол е добър футбол! С това си фундаментално и неотменимо разбиране Кройф се противопоставя на футболните макиавелисти, които иначе имат своите некрасиви успехи и в миналото, и днес, а вероятно ще имат и в бъдеще.

Бляскавата кариера на холандеца е свързана с България по особен начин. Силното развитие на родния футбол през 60-те и 70-те го довежда два пъти у нас за срещи с грандовете ни, и то в най-силните му години. През есента на 1972 година ЦСКА се изправя срещу европейския клубен шампион "Аякс", а  Йохан Кройф е във вихъра си.

Димитър Пенев: "Имаше моменти, в които нашите нападатели се обръщаха към нас, защитниците: "Хванете го!" Аз отвръщах и на Якимов, и на Жеков: "Елате тогава вие да хванете!"

 

Аякс" е краен победител, а впоследствие вдига купата на европейските шампиони за трета поредна година. Именно ЦСКА ще бъде отборът, който ще спре тази хегемония през следващия сезон, когато Йохан Кройф вече е в "Барселона". През 1976 година "Барса пристига в София за реванш срещу "Левски" със съкрушителен аванс от 4 гола от първата среща в турнира за Купата на носителите на купи. На стадион "Васил Левски" Кройф и компания са смаяни от шеметното начало на "сините", които повеждат с 2:0.

Воин Войнов: "И в този момент го видях Кройф, който застана на центъра и така им се развика. Дори се върна отзад и заигра като защитник в този мач. Ако не беше той, мисля, че щяхме да елиминираме "Барселона".

"Левски" отпада, но и до днес победата с 5:4 срещу "Барселона" на Кройф е една от гордостите на "синия" клуб.  Две години по-рано един талантлив и амбициран български отбор има нещастието да попадне в една група с тоталната Холандия на Мондиал '74. При загубата ни с 1:4 срещата с Йохан Кройф оставя спомени за цял живот на нашите национали.¤

Кирил Ивков: "Холандия" просто беше като валяк тази година - мачкаше всичко наред. Йохан Кройф беше много силен футболист.  Организатор, действаше във всички зони, трудно беше да го ритнеш, беше като дива коза, като че ли имаше очи и на тила си. Много трудно се играеше срещу него.

В края на кариерата си Йохан Кройф дръзва да облече екипа на големия съперник на "Аякс" - "Фейенорд" и става съотборник на българския нападател Андрей Желязков. През 1989 г. именитият холандец, скоро започнал  да изгражда своята велика "Барселона", отново се изправя срещу ЦСКА в полуфинал за Купата на носителите на купи. Испанският тим побеждава и в двата мача, но по-важното е, че набитото футболно око на Кройф заблелязва огромния потенциал на крилото Христо Стоичков. Нататък историята е известна за всички - талантът на българина разцъфтява под напътствията на Кройф. Стоичков се превръща в звезда на световния футбол. Той е ярък представител на плеядата велики играчи, изваяни от гения на Кройф. Още повече са тези, формирали своя стил, своите възгледи, своето "Аз" във футбола под влияние на холандеца.

Във футболната теория с основание се налага терминът "кройфизъм". Много елементи, основополагащи за съвременния облик на играта, са в една или друга степен негова заслуга. На първо място, това е осмислянето на владеенето на топката като ключов фактор за успеха - концепция още на Тоталния футбол, развита от Кройф в "Барселона", продължила до своя абсолют при "Тики-така" на Гуардиола - един от отличните ученици на холандеца.

Дълбоката преса, която не позволява на съперника да диша, включванията на крайните защитници в нападение, ротациите в атака, обърнатите крила, позволяващи повече удари към вратата на противника - това са все елементи и тактически постановки, развити от холандската легенда. Дори фалшивата деветка - идея, дефинирана в по-ново време, също черпи вдъновение от епохата на Тоталния футбол. Йохан Кройф вече не е на този свят, но неговото наследство има непреходна стойност за световния футбол.

Снимки:БТА

Коментар