Самозалъгването на "Герена" приключи

Начало / Blogs / Самозалъгването на "Герена" приключи

Левски се срина за месец. Това, което се очакваше да се случи, все пак се случи. „Сините” не издържаха на темпото и интригата в елита бе убита, а в Разград вече могат да изстудяват шампанското.

„Сините” отпаднаха през октомври за Купата, докато в битката за титлата разликата стана девет точки. Първо, Левски отстъпи на Локомотив (Пловдив), а след това допусна поражение и срещу Лудогорец. Тези два мача старши треньорът Елин Топузаков бе определил като такива, които не решават нищо и това вероятно е така, тъй като две победи щяха да оставят отбора в изгодна позиция, но само на хартия. А рано или късно настоящата ситуация щеше да дойде.

До края на сезона има куп мачове, но реалностите са други. Освен 9-точковата разлика, мачът на „Лудогорец Арена” показа огромна разлика в класите и неспособността на „сините” да се конкурират с „орлите”. Играта, демонстрирана от футболистите в „синьо”, не приляга за клуб като Левски, но това са моментните възможности.

След напускането на Петрович зейна огромна дупка, която някак си сръбският спец запълваше. По времето на Люпко Левски се бореше и на двата фронта, а сега вече може да доиграва сезона. Петрович успяваше да изстиска максимума с материала, с който разполагаше. Сега начело е младият наставник Елин Топузаков. Той получи кредит на доверие от ръководството до края на сезона. Рано е да се дават генерални оценки за работата му, но очакванията не се оправдават. Освен неубедителните резултати, показаното на терена не вдъхва никакви надежди у „сините” привърженици. Силната игра в защита бе основният коз от началото на сезона, а сега статистиката сочи 3 гола от Черно море, 2 от Локо (Пд), 2 от Лудогорец, а Ботев (Пд) и Монтана също не пропуснаха да се разпишат.

Зимната пауза ще бъде решаваща за Левски. Ръководните фактори в клуба ще има да решават множество въпроси, един от които е треньорският пост. „Сините” трябва да преосмислят целите и ако те все още включват титла, а не евротурнири, то въпросът кой да ги изведе до нея стои на дневен ред. Дали рискът с Топузаков ще се оправдае?

Който и да е треньор, ще има нужда от футболисти. Входящите трансфери ще покажат намеренията на клуба. Левски има нужда от играчи, които да вдигнат класата и да увеличат конкуренцията, но силните футболисти струват пари.

Тук е ролята на собственика Спас Русев. Въпреки че вече две от целите са му в графа НЕизпълнени. Стадион „Георги Аспарухов” остава без табло, а козирка на „А” сектор няма да има до Нова година (вероятно и дълго време след това). В Левски през последните години се изредиха множество хора, даващи големи, но празни обещания, а такива, при които към думите вървяха и делата, бяха единици. Русев, също както и Топузаков, не заслужава крайна оценка за свършилото или несвършилото се, откакто стана главен акционер в клуба.

Но през зимата ще се наложи да се привличат футболисти, за да "се върне се върне магията в Левски”. Със свободни агенти, футболисти в залеза на кариерите си и играчи, непипали топка от месеци, няма да стане! Не че сегашният отбор е слаб. Напротив, отборът е на ниво за Първа лига, като изключим Лудогорец, който води с няколко обиколки пред „сините”. Разбира се, ако примиренческото мислене властва на „Герена” и клубът е приел да го играе втора цигулка, то всичко може да продължава по-старому.

Всичко уж бе наред до края на октомври, но самозалъгването в „синьо” трябва да приключи. В Левски трябва да бъдат разрешени множество проблеми, сред които селекция, стадион, маркетинг, детско-юношеска школа.

Надеждите за положителна промяна след смяната на властта постепенно се изпаряват, а песимизмът надделява в очакването на поредния нулев сезон и поредното разочарование.

Фото: БТА

Коментар