Сагата с базите на ЦСКА е към своя край - подробностите около конкурса

Начало / Blogs / Сагата с базите на ЦСКА е към своя край - подробностите около конкурса

След повече от година чакане сагата с базите на ЦСКА е на път да получи своя край. В петък от Министерството на младежта и спорта обявиха критериите и сроковете на предстоящия конкурс за отдаване под наем на стадион „Българска армия“ и съоръженията в „Панчарево“.

Клубовете, които предварително заявиха, че ще участват в процедурата, са тези, които спорят за т.нар. наследство на фалиралия ПФК ЦСКА АД – играещият в Първа лига ЦСКА-София и третодивизионният ЦСКА 1948. До реален сблъсък между двата конкурента обаче може и да не се стигне. Причината – оборот от 15 милиона в последните 3 години, един от критериите за допускане до конкурса. Условие, на което аматьорският ЦСКА 1948 не отговаря.

„Ще направим всичко възможно да кандидастваме. Това сме го заявили отдавна. В момента нашите юристи имат на разположнеие самия документ. На пръв прочит намираме някои дискриминационни условия, които имат за цел да не ни позволят да участваме на търга. Ще се борим до последно. Има и комисии за дискриминация, има и други правни методи, които бихме могли да използваме. Това вече само нашите юристи могат да го кажат. Имахме готовност, посредством чужд американски фонд, да кандидатстваме и можем да отговорим на критериите за изпълнението на едно съоръжение, което няма подобно в България“, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов.

За гаранциите, които ММС иска от кандидатите, Гьонов каза:

„Инвеститори ние имаме. Инвеститори, които са „за“ издръжката на отбора, е едно, инвеститори, които са зад построяването и модернизирането на най-хубавите стадиони в Европа, е съвсем различно.“

Сред останалите критерии се открояват изискването за липса на задължение къп НАП, държавата и общината, както и сложноформулираното „наличие на професионален опит и техническа възможност по обезпечаване на дейността по използване на обекта по предназначение“.

На пръв поглед изглежда, че аматьорският ЦСКА 1948 не отговаря и на това изискване.

От ръководения от Гриша Ганчев ЦСКА-София, който се очертава като фаворит в битката за базите, на този етап отказаха коментар относно критериите.

От двата клуба имат време до 11 декември да внесат документите си за кандидатстването. Наддаването за месечния наем за базите започва от 60 хиляди лева, които могат, вместо под формата на наем, да бъдат плащани за материални подобрения.

Извън тези суми победителят ще има задължение да инвестира 1 милиона лева в съоръженията в рамките на 10-годишния срок на договора. В допълнение – на четири равни вноски ще трябва да бъдат заплатени и 800-те хиляди лева задължения на фалиралия ПФК ЦСКА АД за местни данъци и такси.

А начинът, по който бяха формулирани критериите, събуди спекулации, че и други клубове от професионалния ни футбол ще влязат за борбата за базите.

Волен Филчев, БНТ

Коментар