Разочарование и несбъднати мечти за българския биатлон през изминалия сезон (видео)

Начало / Blogs / Разочарование и несбъднати мечти за българския биатлон през изминалия сезон (видео)

Разочарование и несбъднати мечти. Тези думи определят изминалия сезон за българския биатлон.

Най-голямата горчилка дойде по време на игрите в Пьонгчанг. "Не сме обещавали медали от олимпиадата", каза президентът на родната федерация Екатерина Дафовска.

Резултатите обаче не само са далеч от отличията, проблемът е, че те са значително по-слаби от постиженията от предходните години. И именно заради това недоволството надделява над признанието за неимоверно положения труд.

През целия сезон Владимир Илиев изпитва трудности в стрелбата. Въпреки силното ски бягане грешките на рубежа го изпращат далеч от добрите класирания. При Красимир Анев пък нещата са с противоположен знак, стабилни стрелби, но функционалните му възможности отстъпват на най-добрите.

Слаб лъч надежда дойде от двата медала спечелени на европейското първенство. То обаче бе непосредствено преди олимпийските игри и сериозна част от биатолнистите решиха да го пропуснат. Едно десето място за Анев и 25-то за Илиев са най-добрите класирания в световната купа този сезон.

Още по-тъжно е положението при жените. Шефовете на родния биатлон сякаш са се отказали от женското направление. Там нищо не се получава. От момичетата никой нищо не очаква, а тяхната цел на игрите се изчерпваше с това да има пълен отбор, който да осигури повече вакс майстори, та да е по-спокойно в мъжкия състав.

Емилия Йорданова няма абсолютно никаква конкуренция, а това води до отстъпление и в нейните резултати. След няколко не лоши състезания при девойките Милена Тодорова дебютира в елита, но на нея и предстои да извърви много дълъг път. Дано само не се изгуби по него. Със сигурност след края на сезона е време за кардинални мерки и промени.

Надяваме се отговорните фактори да направят най-доброто, за да може спортът донесъл единствения златен медал на България от зимни олимпийски игри да не загуби почитателите и популярността си, а постиженията да не останат само в статистиката на отминалите години. В световен мащаб новият крал се казва Мартен Фуркад. Освен трите златни отличия от Пьончан французинът спечели световната купа за рекорден седми пореден път, като подобри постижението на Оле Ейнар Бьорндален.

През целия сезон Фуркад се конкурира с Йоханес Бьо, но норвежецът показа липса на концентрация и постоянство в решителните моменти. При дамите Кайса Макарайнен взе Големия Кристален глобус.

Антония Близнакова

Коментар