Равносметката от европейското в Рига(Видео)

Начало / Blogs / Равносметката от европейското в Рига(Видео)

 

Европейското първенство в Рига чисто статистически едва ли е от най-запомнящите се за българската борба. Предвид обаче годината, в която то се провежда, е нормално родните състезатели в този спорт да не бъдат в най-високата си спортна форма. 2016-та ще премине изцяло под знака на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август и всяка мисъл е насочена именно към тях. Четирите бронзови медала спечелени от свободния стил, по два при мъжете и жените, в крайна сметка могат да се окажат една добра основа върху, която да се надгради. Нашите броци премериха сили с конкуренцията, която ги очаква в първата от трите олимпийски квалификации. Между 15 и 17 март в сръбския град Жренянин ще се разиграват квоти само за представители на Европа. Ето защо шампионата на Стария континент беше отлична възможност за българите да видят какво ги очаква само след месец. Любопитното е, че в Рига по идентичен начин се представиха и двамата ни състезтаели, които имат квоти Елис Гури и Тайбе Юсейн. Те загубиха още в първите си схватки и видимо показаха, че са далече от най-добрата си борба. Едва ли тук става въпрос за липса на класа, защото много добре знаем какво могат и Гури и Юсейн. За тях първенството беше просто тренировка. Другото важно е, че младите лица на свободната ни борба и при мъжете в лицето на Георги Вангелов, и при жените Елица Янкова, се завърнаха с отличия. За 22-годишния Вангелов това ще подейства като стимул за квалификациите, а при Елица вече можем да говорим за постоянство. Янкова е част от континенталния елит за втора поредна година след като през 2015-та взе медал и от първите европейски игри в Баку.  
¤W2 660 ]] C2.5 J 0 v1.0 CLIP src="9" in="2266" nat="2" nat2="-1" off="0" out="2407" position="2266" vid="1" CLIP src="11" in="89" nat="2" nat2="-1" off="0" out="115" position="115" vid="1" CLIP src="11" in="2207" nat="2" nat2="-1" off="0" out="2568" position="2568" vid="1" CLIP src="12" in="0" nat="2" nat2="-1" off="0" out="44" position="44" vid="1" CLIP src="12" in="1068" nat="2" nat2="-1" off="0" out="1439" position="1439" vid="1" CLIP src="13" in="149" nat="2" nat2="-1" off="0" out="199" position="199" vid="1" CLIP src="14" in="71" nat="2" nat2="-1" off="0" out="73" position="71" vid="1" CLIP src="15" in="75" off="0" out="1076" position="0" vo="1"  [[
{M}
Усмихнат от шампионата се завръща и опитния Николай Куртев, който в един от последните си опити да стигне до отличи от голямо първенство той успя да го направи. Далеч от битката за почетната стълбичка обаче остана Владимир Дубов, който се бори в нова категория и това явно все още не му е по вкуса, но неговата цел също е да отиде на Олимпиада и имено заради това прибегна до този ход. Пред треньора на жените Серафим Бързаков пък има една основна задача. Много скоро да намери талант, който да замести оказалата се Станка Златева в категория до 75 килограма при жение. В Рига нямахме представителка в тази надпревара. Класиците в Рига пък могат да претендират, че бяха лишени от медал при 66 килограмовите. Костантин Стас се бори отлично, но съдийски реверанс за домакините го лиши от заслужено място на почетната стълбичка. 
¤W3 247 ]] C2.5 J 0 v1.0 CLIP src="14" in="74" nat="2" nat2="-1" off="0" out="391" position="74" vid="1" CLIP src="16" in="813" nat="2" nat2="-1" off="0" out="921" position="863" vid="1" CLIP src="17" in="75" off="0" out="496" position="0" vo="1"  [[
{M}
Липсата на късмет пък прати друга наша надежда Любомир Димитров срещу двамата най-силни в категорията Ръза Каялп и Виталий Шчур, а носителят на пояса "Никола Петров" все още не е готов да бъде над тяхното ниво. Така българите имаха възможност в Латвия да опипат почвата преди решителните схватки през април и май, за тях най-важните борби тепърва идват.

 

Европейското първенство в Рига чисто статистически едва ли е от най-запомнящите се за българската борба.

Предвид обаче годината, в която то се провежда, е нормално родните състезатели в този спорт да не бъдат в най-високата си спортна форма. 2016-та ще премине изцяло под знака на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август и всяка мисъл е насочена именно към тях.

Четирите бронзови медала спечелени от свободния стил, по два при мъжете и жените, в крайна сметка могат да се окажат една добра основа върху, която да се надгради. Нашите броци премериха сили с конкуренцията, която ги очаква в първата от трите олимпийски квалификации. Между 15 и 17 март в сръбския град Жренянин ще се разиграват квоти само за представители на Европа. Ето защо шампионатът на Стария континент беше отлична възможност за българите да видят какво ги очаква само след месец.

Любопитното е, че в Рига по идентичен начин се представиха и двамата ни състезтаели, които имат квоти - Елис Гури и Тайбе Юсейн. Те загубиха още в първите си схватки и видимо показаха, че са далече от най-добрата си борба. Едва ли тук става въпрос за липса на класа, защото много добре знаем какво могат и Гури и Юсейн. За тях първенството беше просто тренировка.

Другото важно е, че младите лица на свободната ни борба и при мъжете в лицето на Георги Вангелов, и при жените Елица Янкова, се завърнаха с отличия. За 22-годишния Вангелов това ще подейства като стимул за квалификациите, а при Елица вече можем да говорим за постоянство. Янкова е част от континенталния елит за втора поредна година след като през 2015-та взе медал и от първите европейски игри в Баку.

Усмихнат от шампионата се завръща и опитния Николай Куртев, който в един от последните си опити да стигне до отличи от голямо първенство той успя да го направи. Далеч от битката за почетната стълбичка обаче остана Владимир Дубов, който се бори в нова категория и това явно все още не му е по вкуса, но неговата цел също е да отиде на Олимпиада и имено заради това прибегна до този ход.

Пред треньора на жените Серафим Бързаков пък има една основна задача. Много скоро да намери талант, който да замести оказалата се Станка Златева в категория до 75 килограма при жение. В Рига нямахме представителка в тази надпревара. Класиците в Рига пък могат да претендират, че бяха лишени от медал при 66 килограмовите. Костантин Стас се бори отлично, но съдийски реверанс за домакините го лиши от заслужено място на почетната стълбичка.

Липсата на късмет пък прати друга наша надежда Любомир Димитров срещу двамата най-силни в категорията Ръза Каялп и Виталий Шчур, а носителят на пояса "Никола Петров" все още не е готов да бъде над тяхното ниво. Така българите имаха възможност в Латвия да опипат почвата преди решителните схватки през април и май, за тях най-важните борби тепърва идват.

Коментар