Работата с подрастващите трябва да се промени

Начало / Blogs / Работата с подрастващите трябва да се промени

Юношеският национален отбор на България до 17 г. приключи участието си в квалификациите още в първия кръг. Воденият от Викторио Павлов тим финишира на последното място с нито една спечелена точка, а с показаното на терена не показа с нищо, че заслужава място в Елитния кръг, а камо ли на европейските финали. Това, че бяхме домакини, изобщо не си пролича, а бяхме в група с Украйна, Република Ирландия и Азербайджан - страни, които са доста далеч от световните футболни сили. Очевидно е, че Украйна и Република Ирландия ни превъзхождат по всички показатели при най-малките. 

И тук можем да си зададем въпросите къде е проблемът и защо изоставаме толкова много? Истината е, че не можеш да разчиташ на силен национален отбор в каквато и да е възсраст без усилена работа в клубовете, и по точно в детско-юношеските школи. Много малко са родните тимове, които дават шанс на собствени юноши в първите си отбори. Миналата седмица вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев заяви, че се работи по придобиването на платформа за развитие на подрастващите футболисти, която се използва в една от най-известните школи в света - тази на Аякс.

"В момента преговаряме с школата на Аякс да закупим онлайн платформа, по която да могат всички треньори в ДЮШ на тренират. По тази платформа в момента тренират детско-юношеските школи на Барселона, Пари Сен Жермен. В момента сме в преговори за закупуването й, която да даде възможност на клубовете да работят по правилен начин", сподели Фурнаджиев.

За мнение по въпроса потърсихме крилото на Лудогорец Джоди Лукоки, който е продукт именно на академията на холандския гранд. 

"Мисля, че успехът на школата на Аякс е в това, че философията на клуба не се е променила. Учиш се как да играеш от малък, особено се набляга на тактиката. Когато стигнеш до мъжкия футбол, ти занеш какво се изисква от теб. Какво трябва да правиш на твоята позиция. Това е предимството на Аякс. В България подобна философия може да е функционална. В Лудогорец намирам много общи неща с тези в Амстердам", каза Лукоки.

Не толкова голям привърженик на взаимстването на чужда методика е бившият селекционер на юношите до 17 години Александър Димитров. 

"Не можем да правим "копи-пейст". Ако вземем една методика от някъде, трябва максимално да я пригодим към нашите условия", заяви специалистът.

Дали придобиването на тази платформа ще помогне на развитието на родните юноши, можем само да гадаем, но резултатите от квалификациите при 17-годишните са ясен знак, че нещо в цялата работа с подрастващите трябва да се промени.

Димитър Бошнаков/Тодор Георгиев, БНТ

Фото: БТА

Коментар