Почти всяка съвременна приказка е свързана с парите

Начало / Blogs / Почти всяка съвременна приказка е свързана с парите

Почти всяка съвременна приказка е свързана с парите. Такава е и тази с “Досиетата от Рая”. Ето я накратко с нейния спортен акцент. "Парадайс пейпърс" всъщност е разследване, обявено преди дни от Международния консорциум на разледващите журналисти, в чиято основа стоят едногодишните усилия най-вече на германския "Зюддойче цайтунг", подкрепени от още около 100 медии, сред които и "БиБиСи", "Гардиън" и "Ню Йорк Таймс" .

Публикуваните над 13 милиона документи, разкриха тайни около финансите на влиятелни световни личности, които използват офшорни зони, за една или друга машинация със своите пари - главно, за да избегнат данъчното облагане. Какъвто е и вече популярният случай с луксозния самолет на 4-кратния световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън. Британецът успява да избегне плащането на почти 3 милиона и половина паунда данък за своята нова луксозна придобивка, благодарение на своите консултанти, които се свързват с една правна фирма, добреборавеща със съветите, относно заобикалянето на закона.

Името на фирмата е "Апълби", да го запомним, защото ще ни потрябва и понататък. Но освен избягването от данъчно облагане, документите разкриват и тайни взаимоотношения между сериозни бизнесмени, които също странят от правилата. Да, разбира се, футболът отново е замесен. И без да правим съпоставка с българската реалност, ще се върнем отново към родната земя на Люис Хамилтън. Мъглите на Албиона се разсеяха и разкриха неособеноприятни гледки. Поне що се отнася до два от големите клубове във Висшата лига - "Арсенал" и "Евертън".

Историята започва с тима от северен Лондон и един негов изключително богат привърженик - руснакът от узбекски произход Алишер Усманов. Преди 10 години олигархът решава да закупи дял от акциите на своя любим отбор. И за операцията прибягва до услугите на вече споменатата правна фирма "Апълби". 9 години по-късно, през 2016-а, друг човек със сериозни финансови активи - Фархад Мошири - закупува голям дял от акциите на друг английски отбор - "Евертън". Въпросът чий правни съвети използва за сделката живеещият в Монако бизнесмен, има очакван отговор - тези на "Апълби".

Дотук нищо нередно. Или поне неочаквано. Двама футболни инвеститори опитват да направят най-изгодните за себе си сделки, използвайки една и съща правна фирма. Но съвпадението никак не е случайно. Мошири е дългогодишен бизнеспартньор и служител на Усманов. И още по-интригуващо - всъщност половината пакет от акциите на Арсенал, закупени от Усманов, са собственост на Мошири до миналата година. Досиетата от Рая, в които попадат и документите на вече пословичната фирма "Апълби", разкриват, че дори на хартия Фархад Мошири вече да няма нищо общо с "Арсенал", продавайки или по-скоро връщайки своите акции на Алишер Усманов, то бизнес връзките между двамата далеч не са приключили.

Освен споделеното притежание на движимо и недвижимо имущество, свързано със съвместния им бизнес, Мошири продължава да бъде президент на една от мега-компаниите, собственост на Усманов. Близките отношенията между двамата притежатели на големи дялове в Арсенал и Евертън, както и твърдението на Мошири, че инвестицията му в клуба от Ливърпул няма нищо общо с Усманов, не носят особено успокоение на духовете във Висшата лига. Нещо повече - именно заради връзката между двамата, започна обширна дискусия за промяната на правилата за феърплей между клубовете в едно от най-силните първенства в света. И да се върнем към фирмата, стояща в основата на теча на информация и подпомагаща богатите да заобикалят закона. "Апълби" има седалища на различни райски късчета по Земята, предимно острови, където финансовите правила лесно могат да бъдат "спазени" по изгоден за клиента начин.

От правната компания спазват закона по странен, но легален начин, колкото и парадоксално да звучи. Нещо повече, това правно образование дори е гордо от лидерската си позиция при предлагането на съмнително обслужване в офшорните зони. Обвинени, че помогат на богатите да станат още по-богати, от "Апълби" отговарят: "Нито срещу нас, нито срещу нашите клиенти има доказателства, че сме извършили нещо нередно. Ние сме правна фирма, която консултира клиентите си по легален и ненарушаващ закона начин да ръководят своя бизнес." Законно и морално били синоними, поне така се говори.

Но зависи кой и как тълкува закона и кой го санкционира. Хамилтън, с укритите данъци при покупката на самолет и близките отношения между Алишер Усманов и Фархад Мошири , ръководещи два отбора, които поне привидно не би трябвало да имат нищо общо. Това са само част от спортните "мръсни" ризи, които не влизат в уравнението законно = морално. Но както започнахме - почти всяка съвременна приказка е свързана с парите. А спортът е само част и отражение на съвременния живот...

Коментар