Париж и Ел Ей ще възвръщат блясъка на Олимпийските игри

Начало / Blogs / Париж и Ел Ей ще възвръщат блясъка на Олимпийските игри

Олимпийските игри са обезпечени за следващите 11 години.

Решението за избора на Париж и Лос Анджелис за Игрите през 2024-а и 2028-а бе взето с пълно единодушие

от делегатите на 131-ия конгрес на Международния олимпийски комитет в Лима. Изборът бе резултат от т. нар. тристранно споразумение между МОК и двата града. И френската столица, и Градът на ангелите бяха сред кандидатите за Олимпиадата през 2024 г., но след като другите претенденти в лицето на Бостън, Хамбург, Рим и Будапеща се отказаха, се стигна до соломоновото решение.

Стабилизиране на олимпийското движение  - така президентът на МОК Томас Бах определи историческото двойно разпределение на домакинствата.

„Това е победа за всички – за Париж, за Лос Анджелис и за цялото олимпийско движение“, каза Бах.

Така Париж и Лос Анджелис ще се изравнят с Лондон, който единствен до този момент е приемал три Олимпиади.

За парижани радостта бе огромна, като определиха спечелването на домакинството като край на 100-годишно очакване.

„Мнозина бяха скептично настроени, когато Париж пожела да домакинства Олимпийските игри отново. Но Франция успя да убеди Международния олимпийски комитет и целия свят, че 100 години след последните Игри тук Париж отново може да е домакин на Олимпийските и Паралимпийските игри през 2024-а. Страхотна работа! Печалбите могат да бъдат в размер на милиарди евро, ще бъдат създадени много нови работни места. Тези Игри могат да променят страната ни“, сподели президентът на Франция Еманюел Макрон.

Организаторите на Олимпиадата в Париж обещават отново да възвърнат интереса на другите големи градове към приемането на най-грандиозния спортен форум,

като докажат, че Игрите не са просто тайфун, оставайки зад себе си финансова нестабилност, солидни загуби, обществено недоволство и куп необитаеми спортни съоръжения.

На френската столица ще бъдат отпуснати 1.7 милиарда долара, а на Ел Ей – 1.8. Така Париж и Лос Анджелис се нагърбиха със сериозната отговорност на поведат олимпийското движение в нова посока и да възвърнат блясъка на Игрите.

Сянката на допинга обаче помрачи и това събитие.

По-малко от 5 месеца преди Зимната олимпиада в Пьонгчан 17 водещи антидопингови агенции поискаха Русия да не бъде допускана до Игрите в Корея. След двудневна среща в американския град Колорадо агенциите, сред които са тези на Съединените щати и Великобритания, излязоха с открито изявление, в което предупреждават МОК, че фактът, че Русия не е поела пълна отговорност за поредицата от допинг скандали в страната, е истинска заплаха за бъдещето на олимпийското движение.

„В края на деня и Международния олимпийски комитет, и WADA, и националните антидопингови агенции, и Световната федерация по лека атлетика - всички ние искаме да защитим чистите спортисти. Затова трябва да проявим разбиране един към друг“, каза Хуан Самаранч, вицепрезидент на МОК.

В петък стана ясно, че съвсем скоро редица представители на Сборная ще бъдат обвинени в употреба на забранени стимуланти по време на Игрите в Сочи през 2014 година. Според члена на МОК Денис Оусланд вече са налични солидни доказателства, които потвърждават вината на руските спортисти. А техните изслушвания ще започнат още през октомври.

„Нашата задача не беше никак лесна – отделихме много време, работехме заедно с различните международни федерации в отделните спортове, и се надявам до месец или два преди Игрите в Пьонгчан да знаем колко руски спортисти ще бъдат допуснати до тях“, заяви Оусланд.

За едни доказателствата стигат, за други обаче – не.

Генералният секретар на WADA Оливър Нигли съобщи, че ще бъдат свалени обвиненията на 95 руски спортисти, които бяха разследвани от организацията. Това бе следствие на доклада на д-р Ричард Макрларън, според който над 1000 състезатели са били част от подкрепяна от държавата допинг система между 2011 и 2015 година. WADA има доказателства срещу само един руски атлет, но неговото име, както и на другите разследавни, не се съобщават.

131-ият конгрес на МОК беше белязан и от влизането на една знакова фигура в олимпийското движение. Бившият генерален секретар на организацията на Обединените нации Бан Ки-Мун беше утвърден за председател на етичната комисия на Международиня олимпийски комитет. 73-годишният южнокореец, който беше лидер на ООН от 2007 до 2016 година, беше единственият кандидат за позицията.

„Ще работя с останалите членове на МОК и спортните федерации, за да съм убеден, че олимпийското движение е изградило доверие в обществото“, сподели Бан Ки-Мун.

Валерия Видева, БНТ 

Коментар