Огромният риск да бъдат изтрити великите имена от историята

Начало / Blogs / Огромният риск да бъдат изтрити великите имена от историята

30 август 1987-а година - Световното първенство по лека атлетика в Рим. Летвата в сектора за скок на височина е вдигната на рекордните 209 см. Минути по-рано Бен Джонсън поставя ново върхово постижение в спринта на 100 м, което хвърля публиката по трибуните в екстаз. Въпреки ужасяващия шум, Стефка Костадинова не трепва и подобрява собствения си рекорд с 1 см от втори опит. Един скок за историята, който и до ден днешен респектира всички - 29 години по-късно тези 209 см стоят там високо, а опитите на Бланка Влашич и Кайша Берквист да ги подобрят останаха неуспешни.

Възможно ли е обаче скоро да няма изобщо необходимист от тези опити? Преди броени дни президентът на Международната асоциация на спортната преса Джани Мерло направи предложение в открито писмо към шефа на ИААФ Себастиан Коу да бъдат анулирани всички рекорди в царицата на спортовете. Той призова "да се започне нова ера в леката атлетика, която да даде надежда на следващите поколения". Италианецът се аргументира с многобройните в последно време случаи с отнети олимпийски медали и заличени рекорди заради употреба на допинг.

Председателят на Българския олимпийски комитет и настояща световна рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова излезе с позиция по случая ден по-късно, определяйки го като "погрешно" и "некоректно" към спортистите. ''Жена е скочила 209 см...Защо това трябва да се забрави и анулира без причина? Същото се отнася и за рекордите на Сергей Бубка, на Юсейн Болт... Освен това, ако се вземе подобно решение сега, какво гарантира, че след година-две някой няма да поиска ново "нулиране" със същите мотиви." Костадинова споделя още, че реакцията й не е предизвикана само заради световния рекорд в скока на височина, който е нейно притежание вече повече от 29 години, а заради всички, които честно и с огромни усилия са направили нещо значимо като доказателство за възможностите на човека.

Отговорът на ИААФ също не закъсня и за голямо облекчение Световната федерация до голяма степен споделя мнението на Костадинова. "Знаем, че антидопинговата система в миналото е създавала спортисти, които вероятно не са постигали рекордите си законно. Въпреки това, санкционирането на чисти спортисти, които са поставяли рекорди с упорит труд и всеотдайност, не е редно. Ако анулираме рекордите, поемаме риска да изтрием тези велики имена от историята и да намекнем, че техните постижения не са постигнати по правилата."

Не просто намек, това би значело директно обвинение, а имената на хора като Стефка Костадинова, Сергей Бубка, Рено Лавиени, Юсейн Болт, Джонатан Едуартс и Майк Пауел, които са променили представите на света за човешките възможности, да бъдат заличени.

Коментар