Обществените медии трябва да останат в играта за излъчването на най-големите спортни събития

Начало / Blogs / Обществените медии трябва да останат в играта за излъчването на най-големите спортни събития

Как обществените медии могат да останат в играта за излъчването на най-големите спортни събития? Цените на спортните права се увеличават постоянно заради повишената конкуренция на пазара.

Спортният комитет на Европейския съюз за радио и телевизия се събра на заседание в София, за да обсъди нова стратегия за колективното им закупуване. БНТ е член на съюза и има представител в комитета в лицето на Методи Манченко.

За спортните фенове емоцията от най-големите събития няма цена. Цената за излъчването им обаче става все по-висока. За обществените медии това е проблем, на който Европейският съюз за радио и телевизия търси решение в София.

"Щастливи сме да бъдем тук в София и сме благодарни на Българската национална телевизия за поканата. С нетърпение очакваме да проведем много важна и смислена дискусия. Ясно се вижда постоянното увеличаване на цените на правата за излъчване на спортни събития. Това се дължи на нарастващата конкуренция на пазара", каза изпълнителният директор на EBU Стефан Кюртен.

"Предизвикателство е за "Би Би Си" да успее да предава всичко, имайки предвид ограничените ни средства. Затова превръщаме в приоритет онези събития, които смятаме, че са най-важни за нашата аудитория и се опитваме да ги отразим максимално добре с ресурсите, с които разполагаме", заяви Рич Паркс, мениджър в пазара на спортни права - "Би Би Си".

Според членовете на Спортния комитет е изключително важно престижните състезания да останат неразделна част от програмата на обществените медии.

"Мисията на обществените телевизии е да обединяват хората. Нашите усилия са да подпомогнем Европейския съюз на телевизия и радио да намери най-добрия начин да остане това, което е - един от най-сериозните играчи на този пазар", каза Методи Манченко, главен продуцент на продуценски център "Спорт" в БНТ.

Преди две години Съюзът загуби търга за правата за излъчване на Олимпийските игри между 2018 и 2024 година, които бяха оценени на 1.3 милиарда евро. В портфолиото му обаче остават големи спортни форуми като следващите две Световни първенства по футбол - в Русия и Катар.

Фото: БТА

Коментар