Неоправданият риск, който "изяде" главата на Дани Блинд

Начало / Blogs / Неоправданият риск, който "изяде" главата на Дани Блинд

Националният отбор на България постигна важен и запомнящ се успех над Холандия с два безответни гола пред полупразния "Васил Левски". И докато у нас еуфорията постепенно поминаваше, то в Ниската земя се състоя спешна сбирка, след която едно лале "увехна" - селекционерът Дани Блинд бе уволнен.

Холандският отбор, който преди няколко години (през 2014-а) стана трети на Световното, е пред угрозата да пропусне втори пореден голям форум след Евро 2016. 

А освен слабите резултати, "лалетата" показаха безобразна и безидейна игра на националния ни стадион. Но въпреки това резултатът можеше да бъде по-благоприятен за Робен и компания, ако елементарни грешки не предрешиха изхода на двубоя рано-рано.

У нас големият герой се наричаше Спас Делев, а в Холандия неговият антипод се казваше Матайс де Лихт. 17-годишният бранител започна като титуляр и бе с основна вина за първия гол, а също не се справи и при втория.

Още след първите 20 минути Блинд знаеше, че е сбъркал и рискът му е неоправдан. Специалистът замени Де Лихт на полувремето, поправяйки своята грешка, но вече бе твърде късно.

Грешка на един холандец, даваща отговор на въпроса за подмладяването у нас.

Какво би станалало, ако един наш 17-годишен талант изнесе такова полувреме? По-добре е въобще и да не си го помисляме.

Сега думите на Хубчев преди мача, че "подмладяването ще се търси, но не на всяка цена", със сигурност са точно на място.

И акцентът трябва да бъде върху тях. Лесно е да се каже "пускай младите и каквото стане". Начинът със сигурност не е този. В дълбокото трябва да се влиза постепенно и така погледнато дебютът на един от най-обещаващите ни таланти - Божидар Краев, който влезе в 70-ата минута срещу Холандия, изглежда логичен.

Налагането насила на младите крие много подводни камъни. Негативният резултат в даден мач е само част от това, което може да се случи и това е най-малкото. Още по-голям е рискът от това да бъде съсипана и без това нездравата психика на един неусъвършенствал се футболист. 

Всички искаме млади български таланти да играят често и да жънат успехи както с клубния, така и с националния отбор. Но не трябва да се прибързва. Разликата между юношески и мъжки футбол не е малка, а скорошното проучване на швейцарския институт CIES, че българските футболисти твърде късно правят трансфер в чужбина (24.1 години), показва трудността при израстването на надеждите ни.

И дано и ние създаваме все по-често таланти като Де Лихт. Но никога да не се забравя грешката, която стана с него. 

Колкото по-често виждаме млади български футболисти по нашите терени, толкова по-добре. Но дано да бъдат подготвени за това. Дано не бъде прибързвано с тях и не бъдат набързо отхвърляни от всякакви футболни спецове. Дано.

Фото: БТА

Коментар