Надеждата трябва да се търси в младите

Начало / Blogs / Надеждата трябва да се търси в младите

При трайния дефицит на качество и резултати от мъжкия ни национален тим надеждата трябва да се търси в младите,фото:БТА

 Там първо би трябвало да се усети промяна, която в перспектива да намери проява в първия ни отбор. Съдейки от мача на младежите ни срещу Дания в Стара Загора, уви, трудно можем да намерим аргументи за оптимизъм. Нашите национали бяха напълно надиграни от лидера в групата, при все че съперниците ни си бяха осигурили класиране за ЕВРО 2017 още преди тази среща. Макар избраниците на Антони Здравков да имаха няколко проблясъка, цялостният ход на мача твърде ярко очерта разлика във възможностите в индивидуален и колективен план, като техника, тактика и физическа подготовка. Датчаните са една от най-проспериращите страни в европейския футбол на юношеско и младежко равнище, с трето място на последното европейско първенство и участие на Олимпийски игри. А ние изоставаме отчетливо.

Бягайки от пораженческото мислене, което едва ли помага някому, можем да кажем, че мачът с Дания беше един от най-слабите ни в квалификационната кампания. Българските младежи имаха и своите добри моменти в мачовете дотук. Но в генерален план липсва постоянство! Пример за това е, че отборът побеждава като гост претендента за участие на ЕВРО 2017 Румъния, а няколко месеца по-късно губи точки срещу Люксембург. Но как да очакваме постоянство с националния екип от футболисти с непостоянно присъствие на терена за клубите си отбори? С малки изключения нашите младежки национали са или резерви в своите клубове, или в добрия случай играят редовно, но за дублиращите си отбори във Втора лига. За сравнение, датските младежи преимуществено също са от вътрешното първенство, но на тях се гледа като на завършени футболисти, те са основни играчи в своите  отбори.

Спорно е дали отхвърленото правило за задължително включване на играч до 21 години в елитната ни група, можеше да промени нещо. Особено като си спомним до какви циркове доведе тази насилствена мярка през миналия сезон. А и едва ли има клубен треньор, който да разполага с добре подготвен кадър в младежка възраст и преднамерено да не го използва. Нещата по-скоро опират до потенциала, който достига до първите отбори, а на следващ етап - и до националните ни тимове. А той е очевидно по-малък от този на датчаните. И на останалите водещи strani във футбола на младежко равнище.
 

Коментар