Мондиалът идва! Готова ли е Русия и какви са нововъведенията на първенството на планетата? (видео)

Начало / Blogs / Мондиалът идва! Готова ли е Русия и какви са нововъведенията на първенството на планетата? (видео)

До началото на най-чакания футболен турнир вече остават по-малко от 100 дни и съвсем закономерно за Русия започва да се говори все по-често и по-често.

След международната изолация и наказанието, което изтърпя на Зимните Олимпийски Игри в Пьонгчанг, най-голямата страна ще трябва да се погрижи за имиджа си, когато целият свят отправи поглед към Лужники на 14 юни.

В края на настоящия месец стадионите в някои от провинциалните градове-домакини като Самара, Волгоград и Саранск отново ще бъдат инспектирани, както от представители на организационния комитет, така и от придирчивите чиновници от ФИФА. Като проблем се очертава трудното придвижване между градовете, особено, ако се налага да се пътува до по-отдалечените места като Калиниград или Екатеринбург.

Самолетният транспорт често ще включва прекачване в Москва, а влаковете не са опция, освен ако не говорим за пътуване от Москва до Санкт Петербург или Нижни Новгород. Руснаците се похвалиха, че до момента продадените билети за Световното първенство са около 5 милиона, като поръчките идват най-вече от домакинските привърженици.

Любопитно е, че англичаните, които се славят като едни от най-всеотдайните запалянковци, до момента са закупили около 60 хиляди билета, докато холандците, чиято страна дори няма да участва на шампионата, са отправили 70 хиляди поръчки. Опитът от Купата на конфедерациите показва, че индивидуалната марка като Кристиано Роналдо е способна да привлече по-внушително обществено внимание дори от цял национален отбор, така че за организаторите ще е от изключителна важност най-скъпият футболист в света Неймар да се възстанови бързо и качествено.

Друг скандал се зароди през седмицата, но макар предупрежденията от Острова, че Англия може да бойкотира световното първенство, все още да изглеждат като буря в чаша вода, ще трябва и този казус да бъде следен внимателно, след като от Япония и Австралия изразиха готовност да подкрепят британците при подобно дръзко решение.

Сблъсъците между феновете на Спартак Москва и Атлетик Билбао в мача между двата тима в Лига Европа пък отново ни връща към вечните теми за футболното хулиганство и расизма по стадионите - все спънки, с които домакините ще трябва да се справят, ако искат да не търпят критики.

В чисто футболен аспект най-фундаменталната новина в последно време дойде от Цюрих, където единодушно беше прието решението за използване на видео-повторенията по време на Световното първенство. Системата беше използвана в 972 мача в над 20 първенства и турнири в последните 2 години и очевидно се нрави много на всички във ФИФА.

Арбитрите ще могат да се използват видео-подкрепа, когато трябва да се признае или отмени гол, да се отсъди наказателен удар, да се покаже червен картон или да се коригира индетичността на даден футболист, който е получил неправилно официално предупреждение.

Остават обаче и доста въпроси, на които скоро ще трябва да бъдат предоставени отговори - как феновете на стадиона ще разбират какво точно прави съдията и няма ли темпото на самата игра да бъде нарушено прекомерно, при положение че средно за употребата на едно видео-повторение се губят 55 секунди.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино нарече иновацията "историческа стъпка за по-голямата правда във футбола". За коректността в Русия ще трябва да се погрижат всички - фенове, организатори и футболисти. За да може доброто настроение, което показаха Инфантино и Владимир Путин през седмицата, да се запази и след първенството.

Фото: БТА

Коментар