Михаел Алмзик от ZDF: Обществото ни подкрепя, че не похарчихме целия бюджет за Олимпиадата

Начало / Blogs / Михаел Алмзик от ZDF: Обществото ни подкрепя, че не похарчихме целия бюджет за Олимпиадата

Михаел Алмзик бе в София за срещата на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Наш екип се срещна с човека, който отговаря за спортните права в ZDF.

Здравейте, г-н Алмзик. В началото бихте ли могли да ни разкажете малко повече за себе си. Каква длъжност заемате в ЗДФ и от колко години работите за телевизията?
- По образование всъщност аз съм юрист, но в момента отговарям за контрола на спортни права в ЗДФ. На тази позиция съм от 1990 година насам, по-точно от 27 години насам. В телевизията съм общо от 31 години, като от 26 съм посветен на спорта, по конкретно в придобиването на спортни права.

Според Вас, кои са най-запомнящите се и паметни спортни събития, които ЗДФ показа за немските зрители през последните 25 години?
- Най-впечатляващо безспорно беше Световното първенство по футбол през 2006-та , чийто домакин бе Германия. Резултатът беше фантастичен и в телевизионен и в организационен аспект Немския народ се сплоти и се усещаше едно приятелско обединяване не само на немците помежду си, но някак и между всички страни-участници на този форум.  Имахме и друго голямо спортно събитие - Световното първенство по лека атлетика през 2009, което също пожъна голям успех. Разбира се, в това число мога да включа и всички Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства, които сме излъчили и са се радвали на голям рейтинг. Като цяло, в Германия имаше много големи спортни събития през последните 20 години и всяко едно от тях е атрактивно по своему. 

Включвате ли към това четвъртфиналният мач от Световната първенство по футбол през 1994-а, в който България победи Германия с 2:1? 
- Да, това е едно от най-големите разочарования за нас в историята на немския футбол. Имах усещането, че тогава въобще не можахме да се събудим на това първенство, направо го проспахме. Ние не бяхме добри, а българите бяхте определено по-класният и по-подготвеният отбор. След успеха през 1990 година когато станахме шампиони, леден душ ни поля този път.

За първи път в Германия и за първи път в историята на вашата телевизия няма да излъчвате Олимпийските игри. Как се стигна до това и каква е реакцията на обществото? 
- Истината е, че това е една ситуация, в която, от една страна, е сумата, която се искаше от нас и, от друга страна, нашата готовност да платим. Пропастта между тези две взаймнмо свързани решения беше огромна и изпълнителните директори решиха, че не е допустимо за националната телевизия да не предава Олимпийските игри, но не можаха и да склонят да похарчат целия ни бюджет за Олимпиадата. Защото в такъв случай целия канал отива по дяволите, няма да има средства за нови филми, нови предавания, единствено спортните фенове ще останат доволни, и то само в рамките на един месец в годината. Сметките не излязоха в наша полза и се отказахме. Относно мнението на обществото...убеден съм , че това никога не се е случвало, но немският народ е изцяло на наша страна, пресата също. Всички казват: "Да, това е правилното решение!". Обикновените хора не желаят държавни пари да отиват в сметките на чуждестранни инвеститори. Напълно ни разбират и подкрепят нашата позиция на 100%. Това, разбира се ни дава и на нас хубавото чувсто, че сме постъпили правилно.

Можете ли да ни кажете каква част от програмата на ЗДФ включва спорт?
- Спортът не заема толкова голяма част от програмата на ЗДФ, колкото на нас ни се иска. Ако трябва да сме точни, само 8% от цялата програма. Понякога стигаме до 9 или 10 процента максимум по време на големи спортни форуми, но не ни и позволено да заемама повече от 10% 

В този ред на мисли, можете ли да ни споделите колко е голям екипът, които работи за осъществяването на тази спортна програма?
- Трудно е да се каже. Знам, че в спортната редакция на ЗДФ работят около 80-100 човека. Това е общата бройка, като някой от тях са на щат, а други са на хонорар. Не знам как стоят нещата с точност за предаванията, защото по-голямата част от предаванията са външни продукции.

Коментар