Любопитният Мондиал в Русия: най-високият и най-ниският, най-тежкият и най-скъпият

Начало / Blogs / Любопитният Мондиал в Русия: най-високият и най-ниският, най-тежкият и най-скъпият

Точно 4 дни ни делят до началото. Първият съдийски сигнал на стадион Лужники в Москва ще отприщи вълна от емоция, която няма да остави никого безпристрастен. 32 отбора влизат в битка, за да покажат кой е най-добрият. Преди началото на първенството, нека проверим кой е от играчите е "най".   

Точно 736 футболисти от 310 клуба ще защитават цветовете на страните си по време на Мондиала. Най-високият играч на Световното първенство е хърватинът Ловре Калинич. 28-годишният вратар на Гент е висок респектиращите 201 см. След споменаването на този снажен страж, е редно да посочим и кой е най-ниският играч. В случая те са двама - Яхия Ал-Шехри от Саудитска Арабия и Джердан Шакири от Швейцария, които са високи по 165 см.

Най-младият играч в Русия е Даниел Арзани. 19-годишният австралиец е роден на 4 януари 1999. Той е бил все още в детската градина, когато неговият съотборник в националния отбор Тим Кейхил вече се е подвизавал с фланелката на Евъртън. Най-възрастният футболист също е роден през януари, но през 1973-та. Това е 45-годишният Есам Ел-Хадари от Египет.

Едва ли някой иска да се изправи срещу защитника на Панама - Роман Торес. Със своите 99 кг, той е най-тежкият играч на първенството. В другата крайност са Такаши Инюи от Япония, Хавиер Акино от Мексико и мароканецът Мaрк Бусуфа - всеки от тях тежащ по 59 кг.

А сега да поговорим за пари. Най-скъпият отбор на шампионата в Русия е този на Франция. Съставът на петлите е оценен на 1,08 милиарда евро. В дъното на таблицата със стойност от едва 8,43 милиона е тима на Панама. Но каквото и да си говорим, по време на първенството ще наблюдаваме 736 футболисти  струващи 10,47 милиарда евро. На това му се казва гледка за милиони!

Мондиалът е събирателно на световния футбол и любовта към играта. Бъдете част от емоцията, като гледате всички мачове от Световното първенство в Русия само по БНТ!

Валерия Видева

 

Коментар