Как ще се отрази забраната на чужденки в българския баскетбол?

Начало / Blogs / Как ще се отрази забраната на чужденки в българския баскетбол?

Датата 10 юли 2017 година със сигурност ще остане паметна в родния женски баскетбол. Причината е, че Управителният съвет на федерацията реши в следващите три години във вътрешното ни първенство да играят само българки. Но как се стига до тук?

"Казват, че нямаме български състезателки. Аз не съм съгласен, защото има доста в чужбина. Щом една българка почти 2 метра висока не може да намери място в нашите четири отбора, не го смятам за нормално. Имаме по 20 чужденки", каза президентът на БФБ Георги Глушков.

"В последните 20 години това е може би най-правилното решение на федерацията", заяви пък Константин Папазов.

Към момента подадените заявки са 13, а само три от отборите имат възможност да плащат заплати - Хасково 2012, Монтана и Берое (Стара Загора). Единствено тимът на шампионките пък желае в него да играят и чужденки.

"12 от тези 13 отбора казаха, че искат категорично да играят само с български състезателки. Какво решение трябваше да вземем ние?", запита Тити.

Интересно е мнението за последствията от решението на Управителния съвет и на сребърната медалистка от Олимпийските игри в Москва и понастоящем баскетболен коментатор на Българската национална телевизия Ваня Дерменджиева.

"Резултатът ще бъде същият. Отборите с повече пари ще купят добрите състезателки в България. Отборите, които нямат средства, ще разчитат на това, което подготвят за състезания", заяви Дерменджиева.

Своето мнение за решението на Управителния съвет изрази и наставникът на Монтана и на представителния ни тим Стефан Михайлов.

"Каквото и да си говорим, в последните 10-15 години професията професионална баскетболистка не е много привлекателна. Сега с това решение трябва да стане по-привлекателна. Дава се голям шанс на много млади баскетболистки. Вижда се, че при сегашната ситуация реално в българското първенство играят 10 момичета и в чужбина още 4-5. Имам възможност да избирам между 15 баскетболиски, които донякъде могат да са конкурентни на отборите в Европа. Испания може да избира от 50, Украйна - от 30. Това, което сега в България почва да се прави, е направено в Черна гора и Хърватия", каза Михайлов.

Потърсено за мнение, ръководството на клуб Хасково 2012 отказа коментар, като посочи, че може да бъде използвана официалната им позиция в социалните мрежи. В нея се казва, че те се надяват, цитирам "промените в Наредбата за женското първенство да бъдат наложени наистина само в частта за чуждестранните баскетболистки". Във връзка със срещата на 15 юни, от ръководството на шампионите допълват, че останалите клубове нямат възможност да поемат разходите по съдийските такси и пътуванията. Обръщението завършва с това, че се разчита именно на професионалната работа на реферите да подготвят българските баскетболистки за европейските стандарти и градивното бъдеще на женския ни национален отбор. 

"Доколкото знам този отбор съществува пет години и имаше реалната възможност вместо да създава такива, които само стоят на пейката, да създаде баскетболистки, които сега да ги заменят. Въпросът е принципен. Не може в един отбор, който става републикански шампион по баскетбол, да има седем състезателки, които загряват и пет, които стоят. Това е обида за българския баскетбол", каза Папазов.

Каквото и повече да се коментира в момента, решението на Управителния съвет вече е факт, а дали то ще даде резултат - отговорът изисква време. Едва ли може да се разчита на чудеса в случая, а по-скоро на резултати от работа, и то много и добре свършена.

Фото: БТА

Коментар