Как се стигна до тежката ситуация със Спартак (Варна)?

Начало / Blogs / Как се стигна до тежката ситуация със Спартак (Варна)?

"Спортен комплекс Спартак АД" е създаден през 2006 година с решение на Общински съвет Варна. В това дружество Общината влиза с апортна вноска от няколко имота, сред които стадион "Спартак" с прилежащите му територии и други големи недвижими имоти в града с десетки декари обща площ.

В договора за създаването на спортния комплекс няма изрично условие за издръжката на ФК Спартак. Към днешна дата мажоритарен собственик на спортен комплекс "Спартак" с 66 процента е "Инжстрой Холдинг", а 34 процента от собствеността на дружеството е на Община Варна. 

Според феновете частната фирма ползва имотите, предоставени от общината, за комерсиални цели, а базата на клуба и стадион "Спартак" бавно се рушат.

"Апелирам хората в община Варна да направят всичко възможно да ни помогнат, да ни върнат стадиона, базите, да започне да функционира нормално футболният клуб."

Председателят на общинския съвет във Варна Тодор Балабанов каза пред БНТ, че са проведени срещи с представители на акционера и се търсят начини за решаване на проблема. Мажоритарният собственик на дружеството за момента няма намерение да връща базите на общината, защото в тях са инвестирани милиони.

"Това са неща, които могат да се решат от Общото събрание на собствениците - дали нещо може да се предава, да се продава. Има си закон", заяви Боян Колев, изп. директор на "Спортен комплекс Спартак" АД.

Спартаклии настояват и за юридическо разваляне на договора за "Спортен комплекс Спартак", който според тях загробвал футболния клуб.

"Не може да няма начин този договор да не бъде оспорван. Не може да няма начин Община Варна да защити интереса на десетките хиляди спартаклии и граждани на Варна, които искат да има футбол", заяви Иво Калименов, член на фенклуб "Синдикат 12".

"За мен това, което се случва, е пълен потрес. Меко казано, безумие е град като Варна да няма отбор, който е със 100-годишна традиция", сподели пък Иво Георгиев.

От години стадион "Спартак" пустее и е пред разруха. Теренът не се поддържа, тревата е изгоряла, а трибуните са обрасли с храсти и приличат на джунгла. Административните сгради също са в окаяно състояние.

От фирмата мажоритарен собственик на "Спортен комплекс Спартак" АД твърдят, че откакто са акционери в дружеството, са изградили със собствени средства тенис комплекс с шест корта, две минифутболни игрища, възстановителен център и е извършен ремонт на съблекалните на стадиона. Големи инвестиции са направени и на стадион "Локомотив".

До 2014 година фирмата поддържала и стадион "Спартак", който след това е предоставен за стопанисване на футболния клуб Спартак 1918 и за тази сделка има подписан договор.

"Виждаме, че стадионът в момента не е годен за игра. Но това не зависи от нас, тъй като ние сме им го предоставили. Щом им е предоставен за стопанисване, следва да полагат грижата за добър стопанин. Така пише по всички нормативни документи", каза Колев.

 От клуба отричат това да е вярно и чрез официалния си сайт опровергаха думите на Боян Колев. Според изявлението на Спартак 1918 няма подписан договор за стопанисване на стадиона, защото такава била волята на собственика на дружеството.

"Това, което се случва в град Варна, е уникален голям грабеж", коментира Калименов.

Феновете са решени да се борят докрай за възраждането на Спартак и очакват помощ от премиера Бойко Борисов. 

"Ако и той каже, че не може нищо да направи, аз си продавам абсолютно всички недвижими имоти, които имам, прибирам си трите деца, семейството, майка ми и си заминавам от България", добави Иво Калименов.

Спартаклии твърдят, че умишлено се унищожава футболният клуб, за да бъде застроен неговият дом - стадион "Спартак".

"Това е толкова смешно. Все едно да чуете, че на националния стадион "Васил Левски" ще си построя вила. Това ще си остане футболен стадион", каза Боян Колев.

На 28 август догодина Спартак (Варна) ще навърши 100 години. Къде ще бъдат празненствата за вековния юбилей и какво ще е бъдещето на Спартак не е ясно. Топката вече е в полето на институциите, които трябва да предотвратят заличаването на клуба и разрушаването на стадиона.

Петър Дойкински, БНТ

Фото: БТА

Коментар