Как премина 17-ото издание на "Банско Филм Фест"?

Начало / Blogs / Как премина 17-ото издание на "Банско Филм Фест"?

Огромна филмова програма, която ни пренася в най-отдалечените или труднодостъпни точки на света, запознава ни с уникални личности и характери, показва ни красотата, но и жестокостта на природата и ни дава възможност да размишляваме над границите на човешките възможности, ленти, които освен до спортните постижения, ни доближават и до проблемите и културата на хората, които живеят на най-суровите места на планетата - това е накратко "Банско Филм Фест".

А иначе - това е събитие, което вече 17 години събира хората, изкушени от природата и екстремните занимания.

"Фестивалът беше своеобразен връх в досегашната история на проявата. От гледна точка на филмовата програма - съдържаше над 120 филма от 31 държави и 5 континента. За първи път в нея имаше филм, носител на награда "Оскар", каза Петър Атанасов, председател на сдружение "Международен фестивал на планинарския филм".

С публиката отново се срещнаха знаменитости от сферата на екстремните спортове. Сред тях беше и Боян Петров, който тази година изкачи още два осемхилядника, като така те стават вече 10 в кариерата му на алпинист.

"Реално, от тези 10 върха изкачих 9 само за четири години. То въобще не е толкова назад. Всичко все едно е станало вчера. За да изкача тези 10 осемхилядника, ми е трябвало 433 дена и съм стоял на базов лагер почти година", разказа той.

Боян сподели и плановете си за оставащите му четири осемхилядника.

"Около средата на март догодина ще замина за Еверест, но преди това ще направя опит на Шиша Пангма, който е джуджето. Есента вероятно ще отида на Чо Ою, а 2019-а ще ми остане единствено Лхотце", каза Петров.

Сред големите имена бяха още британката Сара Олтън, която прави обиколка на света с каяк и велосипед, австрийката Герлинде Калтенбрунер, която е единствената жена, изкачила всички 14 осемхилядника без кислород, италианецът Матео дела Бордела, изкачил някои от най-трудните отвесни стени в света, французинът Антоан Жерар, който прави световен рекорд с парапланер, като достига 8127 метра, канадецът Ерик Макнейър - един от най-младите хора в света, достигнали до южния полюс в режим на пълна автономност, както и австрийската легенда в алпинизма Петер Хабелер.

В конкурсната програма участваха 40 филма, които бяха оценявани от 5-членно жури, водено от италианеца Роберто де Мартин.

"Прави впечатление, че с всяка изминала година чрез филмите можем да видим региони и народи, които по-слабо познаваме. Обръща се внимание на личността и историята зад нея", каза Де Мартин.

"Интересно ми е, че жанрът се развива. Струва ми се, че напоследък чисто спортните постижения остават малко на по-заден план. Много повече внимание се обръща на психологията, на философията дори", заяви Александър Донев, член на журито.

"Този фестивал винаги ни дава възможността да се срещнем с много впечатляващи неща, винаги има нещо, от което да кажеш "Уау!". Моят топ фаворит тази година е един американски филм, който е посветен на една легенда в американския алпинизъм - Фред Беки. Това е един от хората, направили най-много премиерни изкачвания на върхове в Северна Америка, човек, който тази година е починал на 94 години, но миналата година продължава да се катери", коментира Камен Алипиев, който също бе член на журито.

"Току-що свърши един филм за Елбрус - много приятен филм с много различни гледни точки, малко история, много екстремно каране на ски, препятствия", каза друг член на журито - Иван Обрейков.

"За мен са интересни филмите за местата, на които не съм бил. Интересува ме също каква е страстта и мотивацията на големите алпинисти, катерачи и въобще планинари", сподели полякът Мачей Вояк, също член на журито.

Големият приз на журито отиде за американския филм "Бунтарят - легендата Фред Беки". Специална награда за френския "Елбрус". От българските филм беше отличен "Project BIG ICE: Patagonia". Наградата на община Банско взе "Самюел в облаците", а за цялостна реализация в екстремни условия приз взе германския "Навлизане в две Вселени. Епопея в Гренландия". С награда си тръгна и американската лента "Кървавият път".

Фото: БТА

Коментар