Изпълнителният директор на EBU: Ролята на обществените медии е да обединяват цялото общество

Начало / Blogs / Изпълнителният директор на EBU: Ролята на обществените медии е да обединяват цялото общество

Подобно на надпреварата на най-бързите хора на планетата, борбата за надмощие на световния пазар за спортни права е доста ожесточена. През последните години се наблюдава непрекъснато повишаване на цените, а конкуренцията между обществените и частните телевизии е все по-голяма. Това бе и една от водещите теми на годишното заседание на Спортния комитет на Европейския съюз за радио и телевизия, което се проведе тази седмица в София. Изпълнителният директор на EBU Стефан Кюртен любезно отговори на въпросите на БНТ относно наболелите теми за придобиване на правата за спортни събития. 

На първо място съм много щастлив, че съм отново в България, наистина не е за първи път, но София е фантастичен град. Аз и колегите ми очакваме с нетърпение важните дискусии, за които сме се събрали. Благодариме за поканата и гостоприемството на Българската национална телевизия. За нас чест и удоволствие да бъдем тук.

Защо цените на спортните права се вдигат постоянно и кои са някои от по-ярките примери за драстичните промени напоследък?
- Това, което се вижда, е, че растежът е непрекъснат. Ще имаме постоянно повишаване на очакванията за цените на правата от техните собственици. Причината за това е перманентно променящата се конкуренция. Все повече агенции се включват към пазара на спортни права. Това е нещо, с което трябва да се справяме, но за обществените телевизии това си остава доста сериозна задача за решаване. Има много примери, като най-същественият е казусът с Олимпийските игри, където цените се покачиха драстично и много платени платформи и телевизии водят надпреварата срещу обществените канали, за които битката е меко казано предидизвикателство.

Защо спортът е един от най-важните продукти за членовете на EBU? 
- Това е генерална тенденция. Из цяла Европа платформи като "Нетфликс" и "Амазон" например предлагат сериалите си срещу заплащане. Нашите членове и обществените телевизии въобще залагат на живите предавния. Това може да са новини, но може и да е спорт. И състезанията, излъчвани на живо, са ключов елемент. Отгоре на всичко това са предавания, които събират пред екрана и обединяват цялото общество. Мислим, че точно това е ролята на обществените телевизии. И за да изпълни тази си мисия, аудиторията трябва да има достъп до тези събития - новини и спорт.

Какво означава тази конкуренция за спортни права за медия като БНТ, която има спортно ориентиран канал?
- Да имаш отделен спортен канал е много важно, защото има все по-голямо количество спортни събития. Целта за достъп до тези събития нараства непрекъснато, както и да направиш продукцията си. Нормално спортът заема около 10% от главния политематичен канал на обществената телевизия. А чрез профилирания спортен канал се постига по-добра ефективност от заплатената цена за достъпа до събитията, което смятаме, че е много важно за наситения с конкуренция пазар.

Кои са най-големите събития в портфолиото на Европейския съюз за телевизия в календара за тази и следващата година? 
- Това, което ясно се задава, е Световното първенство по лека атлетика в Лондон през август. Ние покриваме целия зимен спорт - състезанията по ски-алпийски дисциплини в Швейцария и Австрия, ски-скоковете. През 2018 година се фокусираме върху един чисто нов формат на общо състезание на няколко европейски първенства, включително лека атлетика и плуване, наречено Европейски шампионат. Той ще се проведе в Берлин и Глазгоу. Това е голямо състезание и е наш основен приоритет. 

Как генералните директори на големите обществени телевизии като "Би Би Си", "РАЙ" и други приеха факта, че Европейският съюз не спечели търга на МОК за правата на Олимпииските игри до 2024 година?
- Това беше голямо разочарование за всички нас, не само за големите телевизии. Правата ги загуби семейсвото на обществените телевизии от Европа и причината е много проста и ясна. Финансовите очаквания на МОК бяха невъзможни за нас да бъдат достигнати. И за тези, които успяха да ги купят, ще бъде доста голямо предизвикателство да покрият разходите. 

И все пак - повечето страни от Източна Европа като Словакия, Хърватия, Словения, Полша, Унгария, Балтийските страни успяха да ги купят и на по-висока цена?
- Често се случва и тези медии да не могат да ги купят чрез Европейския съюз за телевизии и те се възползват от втори шанс, когато предлагат повече пари. Не искам да се меся в политиката на БНТ и се надявам тя да може да придобие правата за Олимпийските игри. От друга страна, не е необходимо да се плаща каквато и да е цена за това, а адекватната цена.

Коментар