Дийн Карназис - свръхчовекът, който не спира да бяга

Начало / Blogs / Дийн Карназис - свръхчовекът, който не спира да бяга

Дийн Карназис, или по-известен като човекът-ултрамаратон. Постиженията на американеца от гръцки произход са измерими със свръхчовешки. Сред многобройните подвизи на Карназис са пробягването на 50 маратона в 50 различни щата в рамките на 50 дни и завършваneтo na мразовития маратон на Южния полюс при температура от -40 градуса. През 2005-а Дийн изминава с бягане 560 км за 80 часа и 44 минути, без да спи. 

"Влюбих се в бягането от много малък. Бях на около 6 години. Всеки ден пробягвах разстоянието от нас до училище и обратно с удоволствие. Никога няма да забравя тези дни. Нямах търпение часовете да приключат, за да изляза навън и да бягам", казва Карназис.

Разбрах, че всеки път си пробягвал разстоянието от вас до къщата на твоите баба и дядо. Така ли е?
- Да, наистина е така. Когато бях на 12 започнах да го правя. Това бяха близо 50 км. Отнемаше ми цял ден

Колко важно е за теб да подлагаш на изпитание възможностите си?
- Смисълът на човешкия живот се крие в това непрестанно да тестваш възможностите си. Понякога и да надскочиш очакванията си, а понякога да се провалиш. Провалът е много важна част от успеха. Той ти дава ценни уроци. Никога не трябва да спираш да изследваш и научаваш по нещо ново за себе си.

Какво си казваш, когато усещаш, че не можеш да продължиш повече?
- Опитвам се да мисля само за настоящия момент. Не мисля за това колко далеч е финалната линия, не се връщам и към миналото. Мисля само за едно - да слагам единия крак пред другия и така още една крачка и още една. Живея в настоящето, за момента.

Ултрамаратонецът е привклякъл вниманието на учените. Изследванията върху Дийн доказали, че неговите мускили имат необичайната способност да работят по-дълго от тези на другите хора, като в същото време получавали по-малко щети от натоварването.

"Два пъти съм пробягвал световното маратонско предизвикателство -  7 маратона на 7 континента, както и много други. Най-любимото ми приключение може би е едно 10-километрово бягане заедно с моята дъщеря Александрия за нейния 10-и рожен ден. За един баща това е най-специалният момент."

А ако говорим за най-опасното?
- Оу... изправял съм се срещу мечки, виждам съм едни от най-отровните змии. Много пъти съм халюцинирал дори. Бил съм в толкова много животозастрашаващи ситуации. Загубих се в пустинята Атакама в Чили. Доста случки има.

Как намери правилния път?
- Просто имах късмет. Направих завой с надеждата това да е правилния път и се оказа, че беше. При друго развитие на нещата, всичко можеше да завърши зле.

Какво правиш, когато видиш мечка на около метър от теб?
- Започваш да бягаш много бързо. Когато се срещнете, първоначално мечката е по-уплашена и от самия теб. Бягаш, издаваш странни звуци и си непознат за тях. Ако останеш на едно място и я гледаш прекалено дълго време... е, тогава имаш проблем. Ето защо бягаш бързо!

Пробягал си 560 км, без да спиш. Как е възможно?
- Ами всъщност заспах, докато бягам. Това бяха три нощи без сън... когато се събудих, видях че все още тичам. Като сомнамбул, но това много ми помогна. Успях да се възстановя и да си върна енергията. Нищо обаче не зависи от тялото ти, всичко е от ума.

Списание "Тайм" поставя Карназис в "Топ 100 на най-влиятелните хора в света", а книгите му "Ултрамаратонецът" и  "Пътят до Спарта" се превръщат мигновено в бестселъри.

"Когато бягам, съм напълно освободен от всичко. Когато водиш зает и напрегнат начин на живот, непрестанно се намираш под стрес - работа, сметки, социални мрежи. Когато бягаш, обаче си свободен. Хората казват, че е скучно. Понякога може би наистина е, но в този свят понякога е добре да ти е малко скучно, защото светът е толкова луд."

Сега, на 54 годишна възраст,  окачването на маратонките на стената, не стои на дневен ред пред Карназис.

"През 2018 ще се опитам да пробягам маратон във всяка една страна по света за една година. 258 държави за 365 дни."

А според тези негови планове, може да очакваме Карназис в България за 35-ото издание на "Маратона на София".

Коментар