Георги Аспарухов-Гунди - 75 години безсмъртие

Начало / Blogs / Георги Аспарухов-Гунди - 75 години безсмъртие

"Избери си от големите играчи един, на когото да приличаш, без обаче да губиш своя собствен почерк и да се превръщаш в напразен подражател." Георги Аспарухов - нападателят на мечтите ни, споделил редица паметни и истински мисли. Пример за подражание не само на терена, но извън него.

Любовта на хората към легендата остава жива и днес. А това се почувства на 4 май. Съдбата ни намигна и именно на тази дата, 75 години след рождението на Гунди, Левски прие Ботев в шампионатен мач. Двата тима, за които славният Аспарухов е демонстрирал завидните си качества и спортсменство. Петъкът се превърна в истински празник. Още от сутринта "синята" общност поднесе цветя на паметника на Гунди пред клубния стадион, носещ неговото име. 

Програмата на честванията се открояваше от традицията с редица дейности. Беше показана пощенска марка с лика на Гунди, бяха представени и две книги - биографичната "Гунди, какъвто не го познавате" и първата по рода си детска "Като Гунди". Именно идеята да бъде предавана любовта към легендата на следващите поколения е едно от най-важните неща.

"Всички деца, които идват в школата на Левски, трябва да се запознаят с историята. Те трябва да видят ветераните, които са играли с Гунди, трябва да контактуват с тях, трябва да ги усетят, за да могат да разберат какво е историята. Иначе няма как да вървим, без да знаем историята", заяви Ангел Станков.

А най-добрият начин да научим какво представлява Георги Аспарухов е да се допитаме до хората, имали пряк допир до него.

"Той е незабравима история, няма как да се опише. Много бързо мина, но и много време ще остане. Той ще остане винаги в съзнанието на всички левскари", каза Сашо Костов.

"Изключителен човек, футболист - това е Гунди. Най-голямата легенда", отсече Кирил Ивков.

Атмосферата на честванията се усещаше часове преди да започне същинският футболен спектакъл, който определено предоставиха играчите на Левски и Ботев (Пловдив). Шоуто на Паулиньо през втората част на двубоя зарадва домакинските привърженици за обрата и трите точки след 3:2.

"Публиката никога и за нищо не е виновна. Тя винаги има право." Друга запомняща се мисъл на Георги Аспарухов. Феновете и на двата тима засвидетелстваха обичта си към легендата с представянето си по трибуните.

Левски, като клуб, демонстрира, че знае как да почете своята най-голяма легенда. Отделно от това показа, че може да организира празник за феновете и да поднесе някои приятни изненади за тях. Бе представена новата екипировка за идния сезон, която е посветена именно на Георги Аспарухов, бе разкрита и тайната кой ще бъде съперник на "сините" в демонстративния мач на 19 август на националния стадион "Васил Левски". Това е аржентинският гранд Бока Хуниорс. Това трябва да е пиковата точка в честванията по случай 75-ата годишнина на Гунди.

"Гунди е едно от имената, върху които стои Левски като футболен клуб. Ние сме изключително доволни, че имаме възможността да празнуваме неговия рожден ден и да отбелязваме в различни мероприятия това, което той е оставил за клуба", каза Красимир Иванов.

"Ако вдигах щанги и поставях някакъв рекорд, това шеше да е мой съвсем личен успех, но футболът е колективна игра и победата винаги е обща."

Победата за "сините" наистина е обща. Тя е на феновете, футболистите, легендите и всички, които се асоциират с идеята "Левски". Триумфът се изразява в това, че спомените за иконата Георги Аспарухов продължават да са живи сред "синята" общност. Това е и начинът Левски да запази своята идентичност. 

Тодор Георгиев, Георги Славчев

Коментар