В памет на нашия колега Иван Тодоров (ВИДЕО)

Начало / Blogs / В памет на нашия колега Иван Тодоров (ВИДЕО)

Иван Стоянов Тодоров – главен инженер на Българската национална телевизия. Винаги усмихнат, отзивчив, дружелюбен и неуморен в работата и желанието да поведе телевизията-майка в дигиталната ера. За тази цел беше надарен с всичко необходимо – дух на новатор и дори романтичен идеалист.

Неслучайно се появява на този свят на свещената дата 3 март през 1957 година.

Ум на инженер, съчетаващ непрекъснатия стремеж за внедряване на най-новото в съвременния хардуер и възможностите на талантлив софтуер, който направи ред смели интегрални решения в Българската национална телевизия.

Средното си образование завършва в техникума „Попов“. Магистър в Техническия университет в София, специалност „Телевизионни технологии“. Говори перфектно немски и английски. Дипломната му работа е електронният часовник, който дълго време се излъчваше в ефира на Българската национална телевизия. Какъв символ за неговата дългогодишна професионална отдаденост и мечтата му БНТ да се мери с най-добрите обществени телевизии в Европа по своята техническа и технологична база!

От заемането на длъжността главен инженер през 2001 година най-големите постижения, които несъмнено запазват място в историята на Телевизията, са пускането в експлоатация на нюзрума за над 100 репортери и редактори и интеграцията и поддържането в наши условия на системата, която минава за „Мерцедес“-а на файловобазираните технологии по излъчване на новини в световен мащаб.

Той беше идеолог на технологията по интегрирането на подвижен произдводствен и излъчвателен комплекс и технически ръководител на екипа от последните пет Олимпийски игри в Пекин, Ванкувър, Лондон, Сочи и Рио де Жанейро.

Заедно с двама съмишленици от неговия екип, тримата построяваха за броени дни студио, режисьорска апаратна, производствената технология така, както го правят NBC, BBC, RAI, ZDF с огромни екипи инженери и специалисти. После техниката се връщаше в България и сега се използва в студията на Телевизията.

Свободолюбив и извисен, той разви в последните три години страстта към катеренето и любовта към планината, която наследи от баща си. Те можеше още заедно да ходят по Витоша, ако не бе една красива мечта, която в годините само израстваше на височина.

Отначало мечтата се казваше Мон Блан – 4810 метра. Той я реализира през август 2015-а. После стана Айлънд Пик в Хималаите, източен Непал – 6189 метра. На него Иван стъпи през ноември 2016-а.

И накрая връх Хан Тенгри в планината Тяншан, повелителя на небето, който се извисява на 7010 метра и който се оглежда в три държави – Киргистан, Казахстан и Китай. За него се твърди, че е най-красивият и с най-правилни пропорционални форми връх на планетата. Място, където провеждаха подготовката едни от най-добрите български алпинисти в края на миналия век.

Човек наистина е толкова голям, колкото мечтите му.

Поклон пред светлата ти памет!

Коментар