Владимир Зографски - ранен полет за нашите надежди

Начало / Blogs / Владимир Зографски - ранен полет за нашите надежди

Владмир Зографски изографиса началото на 23-те зимни олимпийски игри с един красив и много стабилен опит от малката шанца в комплекса Аспензия, който ни накара да се размечтаем докъде ще го докара добрата му форма в основното състезание в събота (14.30 часа по БНТ 1).

Той остана 17-и в квалификацията от 57 участници - с 98.5 метра и 118.8 т. Самочувствието, с което го направи и скромният коментар след това, че не е напълно доволен и очаква повече от себе си, са едно прекрасно начало за българската делегация при 20-ото юбилейно участие на България на зимни игри.

Това е второто олимпийско изпитание на самоковеца и още първите тренировъчни опити показват, че кошмарът на малката дистанция отпреди 4 г. в Сочи е забравен. Урокът е научен, очевидно с помощта на новия треньор - словенеца Матиаш Зупан, който го тренира от миналото лято. И целта сега е само една – място сред първите 30. Нещо, което ще нареди Владимир в редицата на най-достойните представители на самоковската школа в ски скока от времето на нейния най-изтъкнат представител Владимир Брейчев и неговото 19-о място в Сараево 1984.

Олимпийските игри носят простички радости.

Несъмнено представянето на Зографски ще настрои позитивно всичките 21 спортисти, които в Пьонгчанг трябва да се борят със студеното време и да внимават за норовируса. В олимпийското село домакините настоятелно карат всички спортисти да мият ръцете по няколко пъти дневно. И слава богу за този педантизъм, вкарал под карантина 900 техни сътрудници.

Главното събитие на ски шанцата стана стартът на легендарния японец Нориаки Касаи, който завърши квалификацията на 20-ото място с 98 метров скок. 45-годишният японец взима участие в рекордната за всички времена 8-а бяла олимпиада. Започва пътя си през 1992 година и за това време е спечелил по два сребърни и два бронзови медала, но седем пъти е стъпвал на подиума на шампионати на планетата.

Сред най-възрастните легенди на игрите са и 5-кратният световен шампион - финаландецът Яне Ахонен, на 40 г. – 37-о място, с 89 м., също зад Зографски. Което ни кара да се сетим за думите на треньора му, че Владимир е толкова млад, че на тези игри трябва да гледа просто като на един етап. И наистина - между първите 2 златни медала на швейцарската легенда Симон Аман има цели осем години – от Солт Лейк Сити 2002 до Ванкувър 2010.

На какво изобщо да правим аналогии, като от 19 страни с 57 участници българинът е от онази странна порода спортисти, които нямат къде да тренират у дома. Та затова добре ги изографиса, оставяйки зад себе си по 4 японеца, американеца и руснаци, всички явили се с пълни отбори на състезанието...

А иначе тежки ветерани, които да оприличим на Юсеин Болт и Майкъл Фелпс, не липсват  извън ски шанцата. Започваме с петкратната олимпийска шампионка в бързото пързаляне с кънки Клаудия Пехштайн от Германия – 45 г. Да споменем сноубордистката  Клаудия Риглер (Ав), 44 г., бобслеистът от Ямайка, Монако и Канада Ласел Браун, 43 г., състезателката по ски свободен стил Алла Цупер от Беларус, 38 г., хокеистката Ханя-Рика Валиля, 44 г. от Финландия, състезателката по кърлинг на Канада Шерил Бернар, която на 51 г.  ще е най-възрастната спортистка в Пьонгчанг.

Изобщо – пак време за голям спорт по БНТ, олимпийската телевизия на България. 110 часа на големи битки на спортистите - от днес до 25 февруари, със себе си и с времето.

Всички питат толкова ли е студено в Корея с тези около -10 градуса, които се усещат още по-ледени заради сибирския вятър. Факторът студ беше позабравен от времето на игрите в Лилехамер. На последните олимпийски игри в Сочи и Ванкувър при плюс 15 градуса по-скоро се говореше за липсата на сняг. В двата града на брега на морето температурите бяха пролетни, а снегът в Канада го караха  с камиони от Уислър - на 120 км.

Но не и в Пьонгчанг. Тук има достатъчно изкуствен сняг, а ниските температури още на откриването ще представляват изпитание за делегациите, сред които е българската, водена от знаменосеца Радослав Янков (петък, 13:00-15:00 часа - БНТ 1 и БНТ HD).

Никакъв студ, надяваме се, няма да попречи на чепелареца да поведе българската дружина и в чест на 20-ата годишнина от единствения златен медал от олимпийски игри на Екатерина Дафовска. Тя ще празнува юбилея в знаменития със скиорския си дух родопски град и камерите на БНТ ще бъдат и на двете места. За да направят една вселенска връзка, която е толкова естествена, колкото невидима, че някак заличава от само себе си 6-е времеви зони между двете събития.

Вижте дефилирането на българската делегация на олимпийския стадион в Пьонгчанг. Вижте публиката на площад „Олимпийски“ в Чепеларе, която ще изгледа парада на българите, за да чества после своята Катя. Скромната, но бликаща непомерна за крехката и фигура сила, там нейде от недрата на планината.

Честито българи, че имате Катя, Владо, Радо – малко са, но са ни безценни... На добър час с 23-ите зимни олимпийски игри!

Методи Манченко

Фото: БТА

Коментар