Валя Демирева за БНТ: Винаги съм вярвала в успеха на Мирела

Начало / Blogs / Валя Демирева за БНТ: Винаги съм вярвала в успеха на Мирела

Валя Демирева е родена на 23 август 1961 г. в Плевен. Като дете започва да тренира гимнастика, но поради по-високия ръст я насочват към лека атлетика. Записва се в “Спартак” (Пл) и първоначално тренира скок на височина и бягане на 400 м.

Най-добре обаче се чувства в спринта и впоследствие успява да убеди треньора си да я премести. Приемат я в местното спортно училище и по време на последната си учебна година (1979 г.) става републикански шампион на 100 м. След като завършва, се мести в “Левски-Спартак”. Състезава се за столичния гранд от 1980 до 1984 г., когато преминава в “Кремиковци”. Там остава до края на кариерата си през 1991 г. През 1980 г. попада в женския национален отбор и е първа резерва в щафетата ни на 4 по 100 м за олимпиадата в Москва.

Попада при известния треньор Любомир Запрянов, който развива потенциала . Валя става част от най-силната щафета в историята ни, с която записва 4-о място на световното първенство в Рим през 1987 г. и 5-о на олимпийските игри в Сеул (1988). Освен Демирева там са Йорданка Донкова, Анелия Нунева, Гинка Загорчева, Надежда Георгиева. След отказването си през 1991 г. работи като треньор и има собствен клуб - “Атлетик”. Съпругът на Валя е друг известен атлет - Красимир Демирев. Той е европейски шампион за юноши на 400 м с препятствия (1981 г.). Тяхната дъщеря Мирела стана олимпийска вицешампионка в скока на височина от игрите в Рио де Жанейро.
 

Вижте какво сподели Валя за успехите на дъщеря си ексклузивно пред камерата на БНТ.

Фото:БТА

Коментар