ФИФА отстрани временно прокурор поради оплаквания срещу него

Начало / Футбол / Световен Футбол / ФИФА отстрани временно прокурор поради оплаквания срещу него

Швейцарският прокурор Оливие Торман, който се занимава с борба с икономически престъпления, временно е отстранен от разследването по дело за финансови машинации във ФИФА, съобщиха от Федералната прокуратура пред вестник Трибюн дьо Женев.

Официално обаче прокуратурата не съобщи името на отстранения си магистрат, но местните медии се добраха до него и го добавиха в пъзела. Ясно е само, че отстраняването е наложено след получени през месец септември оплаквания от дейността му. Също така не са дадени и детайли по какви случаи е работил Торман, но вестникът потвърждава за свързани дела с корупцията във ФИФА.

Федералният прокурор Михаел Лаубер е получил в края на септември информация, касаеща обвинения против шефа на секцията, разследваща икономически престъпления, които могат да имат углавно съответствие. Така той е решил да бъде отстранен Торман в полза на разследването и предотвратяване на злаупотреба, като то важи до ново разпореждане на прокуратурата като институция. Подчертава се, че решението е взето със съгласието на Торман.

Според вестника от Женева, Торман е отговарял за най-важните углавни дела от световен мащаб. Сред казусите, които той трябва да разследва са малайзийският държавен инвестиционен фонд 1MDB, бразилската нефтодобивна компания Петробраз, също така и домакинството на Световното първенство в Русия и изборите, проведено тази година.

Вестникът също така отбелязва, че възбудените дела по отношение на корупцията във ФИФА на високите етажи за момента не са се увенчали с обвинителни актове на важни европейски фигури.

Коментар