ФИФА изпробва нови правила на Световното клубно първенство

Начало / Футбол / Световен Футбол / ФИФА изпробва нови правила на Световното клубно първенство

Нови експериментални правила ще бъдат изпробвани от днешния първи полуфинал между Ал Аин и Ривър Плейт до края на Световното клубно първенство. 

Най-любопитното е от тях е, че съперникови футболисти ще могат да пресичат топката още в наказателното поле при изпълнения на фаул в пеналта или на удар от вратата. Досега те нямаха право да докосват топката до напускането й на границите на наказателното поле. 

Друга промяна е свързана с извършването на смените, като замененият футболист вече ще може да напуска терена от най-близката за него точка, а не задължително от централната линия. С това се цели спирането и накъсването на играта. 

При получаване на червен картон пък санкцията от минимум един мач ще бъде изтърпяна в следващия официален мач, който е организиран от определената континентална футболна асоциация. Така например, ако играч на

Реал Мадрид бъде изгонен във финала или в мача за третото място, то той автоматично ще пропусне следващия двубой под егидата на УЕФА срещу Аякс в Шампионската лига.

През март ФИФА официално ще реши, дали новите правила ще влязат в сила.

Коментар