Суперкласико – Бока vs. Ривър

Начало / Футбол / Световен Футбол / Суперкласико – Бока vs. Ривър

Мачът между аржентинските отбори на Бока Хуниорс и Ривър Плейт е дерби, което всеки голям футболен фен трябва да познава! Мачът между двата клуба от Буенос Айрес носи прозвищесто „Суперкласико”. Няма никакъв спор, че това е най-големият футболен двубой на Аржентина, но и на световната сцена „Суперкласико” не веднъж е признаван за най-яростното дерби в световен мащаб! Най-важният мач на аржентинският клубен футбол е и най-очакваният в страната, поради факта, че около 70% от футболните фенове на страната са фенове на Бока и Ривър. Не е потвърдено със сигурност, но се твърди, че феновете на Бока Хуниорс са повече, около 40%, а тези на Ривър са около 30%! Не случайно мачът между Бока Хуниорс и Ривър Плейт е наречен Суперкласико – това е едно истинско дерби!

Как започва историята на Суперкласико?

И двата отбора са създадени в столицата на Аржентина Буенос Айрес. Още повече, че и двата клуба произхождат от една област на града, наречена Ла Бока. Ривър Плейт е създаден през 1901 г., а големият съперник Бока Хуниорс започва своята история през 1905 г. По-късно през годините, Ривър Плейт се премества в област Нунез на столицата, която се намира в северната част на града. Бока Хуниорс бил известен като отбора на народа или отбора на хората, понеже се поддържал най-вече от работническата класа на страната. Голяма част от феновете на Бока били италиански имигранти и поради тази причина, феновете на клуба били наричани „генуезците” (хора от Генуа, град в Италия). Отборът на Ривър Плейт, въпреки че произлизал от рабоническата класа, бил поддържан основно от хората с по-висше потекло и възможности. Това донесло на тима прякора „милионерите”. Като цяло и двата клуба към момента, а и преди, били подкрепяни от фенове, принадлежащи на всички класи. Счита се, че през 1908 г. се изиграло и първото Суперкласико, което не било официална среща, но отбора на Боха Хуниорс спечелил с 2-1! Този мач обаче, не е документиран никъде. През 1913 г. се провело и първото официално дерби между двата клуба, което Ривър спечелили с 2-1!

Тъжната страна на Суперкласико

За голямо съжаление, това дерби има и нещастна страница в своята история. В мача през 1968 г. на стадиона на Ривър „Ел Монументал” се случва най-голямата трагедия в аржентинския футбол, когато 71 фена на Бока Хуниорс умират, поради срутване на изходната част от стадиона с номер 12. Други 150 фена са ранени. В този инцидент загинали много млади хора, като се смята, че средната възраст на жертвите била 19 години. Теориите за трагедията са различни, като някои смятат, че фенове на Бока се струпали върху портала за да развяват горящи знамена на Ривър, докато други твърдят, че фенове на Ривър нахлули в сектора на гостите. Трети смятат, че вината е била в полицията, но истината така и не се доказала по някакъв начин. През същата година, след инцидента, 68 клуба в Аржентина събрали 100 000 песос за семействата на жертвите. За съжаление, дербито между Бока и Ривър рядко минава без проблеми, понеже и двата гранда са разположение в Буенос Айрес, феновете са многобройни, а полицията трудно успява да удържи.

Развитието на Суперкласико през годините

Двата отбора се радвали на силни и слаби моменти в своите сезони, но дербито винаги било изпълнено с голям заряд и голямо шоу. Рядко някой от двата тима е влизал в продължителна серия от победи срещу своя голям противник. Забелязват се по 1 серия от 4 последователни победи през годините и при двата отбора, що се отнася за официални срещи между двата клуба в първенството на Аржентина. Най-голямата победа в дербито е за състава на Бока Хуниорс, които печелят с 6-0 през 1928 г. Ривър Плейт печели своя голям успех над Бока през 1941 г. с 5-1. Двата отбора често са си разменяли доста голове в мачовете помежду си, като най-резултатното Суперкласико датира от 1972 г. и завършва с резултат 5-4 в полза на Ривър Плейт! В този мач Ривър губи с 4-2 и достига до големият обрат! Най-голямата победа за гостуващия тим в историята на това дерби е за Бока Хуниорс, които печелят с 5-1 на „Ел Монументал”. В този мач обаче, Ривър играе с доста млади играчи, поради проблеми и това до голяма степен допринася за гръмката победа на Бока.

Статистиката на Суперкласико

Ривър Плейт и Бока Хуниорс са изиграли общо 239 официални срещи помежду си, в които Бока е спечелил 86 мача срещу 78 победи за Ривър и други 76 двубоя, завършили наравно. Головата разлика от всички мачове също е в полза на Бока Хуниорс, които са вкарали общо 316 гола срещу 290 за отбора на Ривър Плейт. Двата състава са изиграли и множество приятелски срещи – общо 121! В тях, отново тимът с повечето победи е този на Бока Хуниорс – 46. Ривър Плейт са спечелили 38 от приятелските срещи, а останалите 37 двубоя са завършили без победител. Последните два мача Суперкласико завършиха при резултат 0-0, но битката между двата аржентински гранда ще бъде подновена в мач от първенството на Аржентина през началото на Декември. Домакини са Ривър Плейт, а тези, които обичат да залагат биха били много доволни от офертите, които ще ви предложи Efbet за тази среща. Всичко, относно този букмейкър и другите водещи такива в нашата страна, може да научите в сайта на Efirbet!

Бока vs. Ривър – успехите

Не е тайна за никой, че участниците в Суперкласико са и двата най-успешни клуба в аржентинския футбол. За това говорят титлите, които са спечелили двата клуба. Ривър Плейт е рекордьор по титли на Аржентина със спечелени 36 купи! Други 32 пъти отбора е завършвал втори в крайното класиране. Бока Хуниорс е втори с 31 купи, а 22 пъти е завършвал на втора позиция! Ривър Плейт са печелили Копа Либертадорес 3 пъти и веднъж Копа Судамерикана, докато Бока Хуниорс са носители на 6 Купи Либертадорес и 2 Купи Судамерикана. Най-много участия в дербито има игрчът на Ривър Плейт Рейналдо Мерло с 42 мача, а голмайстор на Суперкласико е Анхел Лабруна с 16 попадения, който също е играч на Ривър. Най-резултатният състезател на Бока Хуниорс в Суперкласико е Пауло Валентим с 10 отбелязани попадения.

Величието на Бока Хуниорс и Ривър Плейт е познато не само в Южна Америка, но и по целият свят! Не случайно мачът между тях е наречен „Суперкласико” – това не е просто дерби, това е „дербито на всички дербита”! Когато Бока Хуниорс и Ривър Плейт се изправят помежду си, стадионите на двата отбора, съответно „Ла Бонбонера” и „Ел Монументал”, буквално се пръскат по шевовете, а с песните и заряда у феновете, стадионите сякаш започват да подскачат в ритъма на скачащите фенове! „Суперкласико” – най-голямото дерби в историята на футбола!

Фото: БТА

Коментар