Левски и Лудогорец получават премии от ФИФА заради участие на техни играчи на Мондиала

Начало / Футбол / Световен Футбол / Левски и Лудогорец получават премии от ФИФА заради участие на техни играчи на Мондиала

Българските Лудогорец и Левски ще получат премии от ФИФА заради участието на техни футболисти в националните си отбори на Мондиал 2018. Шампионите от Разград ще вземат 169 800 долара за мачовете на Яцек Горалски с националния отбор на Полша на световния шампионат в Русия миналото лято, докато "сините" ще приберат 138 670 долара от включването на Холмар Ейолфсон в националния тим на Исландия за финалите на Мондиал 2018.

Английският първенец Манчестър Сити е на първо място в класацията по плащания от страна на световната футболна централа за освободени играчи за участие в националните отбори на техните страни на световното първенство. От ФИФА потвърдиха, че английският шампион ще получи 5 милиона долара от общо 209 милиона, които са предвидени като компенсация за участниците на Мондиал 2018. 

На второ място по този показател е европейският клубен шампион Реал Мадрид с 4.8 милиона долара, докато на третата позиция е английският Тотнъм (4.4 милиона долара).

От ФИФА съобщиха, че общо 416 клуба от 63 държави ще получат премии. Крайните суми за всеки клуб се изчисляват по формулата от 8530 долара на ден за всеки отделен играч. За участие в Мондиал 2018 бяха повикани общо 736 футболисти от 32 национални отбора.

За Мондиал 2022 в Катар плащанията за клубните тимове с национали, участващи на финалите, ще се изчисляват по същия начин, като общият награден фонд пак ще бъде от 209 милиона долара. Този проект започна от Мондиал 2010 с 40 милиона долара, а четири години по-късно за световния шампионат в Бразилия фондът беше увеличен на 70 милиона долара. 

Фото: БТА

Коментар