Финалът на Мондиал 2018 утвърди лидерската позиция на БНТ

Начало / Футбол / Мондиал 2018 / Финалът на Мондиал 2018 утвърди лидерската позиция на БНТ

Заключителният мач от първенството на планетата по футбол е бил гледан от близо 1 700 000 телевизионни зрители по два от каналите на обществената телевизия - БНТ1 и БНТ HD. По данни на GARB Audience Measurement Bulgaria прякото предаване на последната среща на Мондиал 2018 е отбелязало рейтинг от  24,4%, а аудиторният дял на обществената телевизия е достигнал 72,1%.

Футболният финал на Световното първенство е достигнал до 1 милиард зрители по света, а за целия период на първенството телевизионната аудитория е нараснала до 4 милиарда души (за сравнение общата зрителска аудитория от Световното първенство в Бразилия е достигнала 3,2 милиарда души).

Уникален ръст от 300% отбелязва интересът към преките излъчвания на футболните срещи в онлайн платформата на БНТ. Само финалният двубой е бил гледан в интернет от 800 694 потребители. Над 7 милиона посещения на страницата на БНТ са отбелязани по време на мача Франция – Хърватия.

Българската национална телевизия излъчи всички 64 срещи от програмата на Световното първенство. Безспорен лидер по зрителско внимание е бил финалният футболен двубой, където зрителският интерес в пиковите моменти достига близо 2 милиона души.

На второ място по интерес е бил мачът между отборите на Франция и Белгия с привлечена аудитория в ефира на БНТ над 1 300 000 души.

Десетки хиляди почитатели на футболната игра преживяха вълненията на Световното в организираните зони за безплатни излъчвания в големите градове.

В близо 230 часа оригинална продукция, обществената телевизия даде възможност на зрителите си да изпитат вълненията на шампионата, да чуят анализите и коментарите на известни футболни специалисти и да участват в предаванията със свои мнения. В продължение на 32 дни каналите на обществената телевизия БНТ1 и БНТ HD освен преките предавания на футболните срещи и репортажите на специалните пратеници в Русия, излъчиха специална програма, посветена на първенството.

Коментарното предаване „Трето полувреме“ събра в студиото на БНТ известни футболисти, треньори и спортни специалисти, чиито  задълбочени анализи съпътстваха всеки от футболните мачове. За първи път зрителите имаха възможност да гледат специалните коментари на футболната легенда Христо Стоичков, който бе част от екипа на БНТ.  Във всеки от дните на първенството, от 8:30 часа, зрителите  имаха възможност да си припомнят най-интересните моменти от изминалия футболен ден и да чуят коментари както  на специалисти, така и на популярни личности - любители на играта.  Всеки ден в телевизионния дайджест „Световното накратко“, спортният екип на БНТ представяше както обзор на мачовете от деня, така и най-интересните подробности около предстоящите срещи и любопитните събития, съпътстващи спортното събитие на годината.

За периода на първенството повече от 4,5 милиона (4 605 828) са уникалните посещения в сайта на обществената телевизия, в който са публикувани всички актуални новини, видеоматериали, статистика и прогнози за първенството.

Екипите на Продуцентски център „Спорт“ при дирекция „Информация“ на БНТ вече са в процес на подготовка за следващите големи състезания, които обществената телевизия ще излъчва на живо.

За първи път от 2 до 12 август ще се проведе Европейският спортен шампионат. Домакини на стартовете Берлин и Глазгоу. Седем европейски спортни федерации обединяват усилията си с обществените телевизии на Стария континент в първото издание на турнира. Събитието се организира от Европейския съюз за радио и телевизия, който обединява 73 обществени медии от 56 страни, в това число и Българската национална телевизия. Олимпийският стадион в германската столица ще приеме стартовете в лекоатлетическите дисциплини, където големите очаквания са свързани с българските звезди Ивет Лалова и Мирела Демирева. Пряко от Глазгоу БНТ ще излъчи и стартовете в плувните дисциплини, където ще се състезава талантливият Антъни Иванов.

Зрителите на БНТ ще имат възможност да гледат пряко от Пловдив стартовете от Световното първенство по гребане за мъже и жени, което ще се проведе от 8 до 16 септември в Пловдив.

От 9 септември БНТ ще предава двубоите от Световното първенство по волейбол за мъже, което за първи път ще се проведе в две държави – България и Италия. София, Русе и Варна ще приемат мачовете от първите две фази на турнира. 21 от срещите в схемата на турнира ще се играят във Варна, в Русе ще се състоят 15 от двубоите, а в столичната "Арена Армеец" - 6.

Също от 10-ти септември София ще бъде домакин на 36-то Световно първенство по художествена гимнастика, което зрителите на БНТ ще имат възможност да гледат пряко. 176 индивидуални състезателки и 215 гимнастички в 36 ансамбъла ще представят в първенството 54 държави.

В средата на септември БНТ ще излъчи и баскетболните срещи на българския национален отбор от квалификационната фаза за Световното първенство през 2019 г. На 13 септември зрителите на обществената телевизия ще могат да гледат срещата между отборите на България и Франция, а на 16 септември националите ни ще се изправят срещу отбора на Русия.

Фото: БТА

Коментар