300 000 евро глоба за футболиста с лика на Путин

Начало / Футбол / Лига Европа / 300 000 евро глоба за футболиста с лика на Путин

Ръководството на Локомотив (Москва) реши да наложи много тежка глоба на полузащитника Дмитрий Тарасов заради ясно политическо послание с показването на лика на президента на Русия Владимир Путин.

Това стана по време на мача от турнира Лига Европа между Фенербахче и московските железничари. Предвид напрежението между Русия и Турция, ескалирало от войната в Сирия, показването на фланелка под екипа с лика на Путин и надпис най-вежливият президент, е прието като провокация.

"Локомотив е много разочарован от ситуацията в Истанбул, което е причина да бъде наложена една изключително висока глоба, която е рекордна в историята на клуба. От заплатата на Тарасов ще бъдат удържани 300 хиляди евро и всички бонуси, които той ще спечели за февруари", се казва в официалното изявление на клуба, публикувано от медиите.

Локомотив загуби мача с 0:2, а реакцията на УЕФА беше мигновена. Футболната асоциация на Европа обяви, че не пирема никакви политически демонстрации и няма да толерира подобни действия.

Също така УЕФА отваря и дисциплинарно производство срещу футболиста, който така или иначе няма да играе в реванша другата седмица, тъй като има натрупани жълти картони.

В руското общество настроенията не са еднозначни. Група руски спортисти поискаха да бъде отменено наказанието, обединявайки се в интернет. Самият футболист също обяви, че не е търсил никакви провокации, а е искал да покаже любовта си към Путин и страната.

Министърът на спорта и президент на Руския футболен съюз Виталий Мутко обаче не е така категоричен. Според него, да се поддържа президента е нормално, но за всяко нещо си има място и време.

Коментар