Бенфика vs. Спортинг – дербито на Лисабон

Начало / Футбол / Европейски Футбол / Бенфика vs. Спортинг – дербито на Лисабон

 

Португалия е една от най-големите футболни нации, която притежава страхотни отбори, футболисти със солидни качества и голяма футболна история! Повечето фенове на футбола знаят, че най-големите отбори на Португалия са Бенфика, Спортинг и Порто. Мачовете между тях винаги са изпълнени с много заряд, но нито един не може да достигне висотите, които достига мачът между Бенфика и Спортинг Лисабон! Този мач се нарича „Дербито на Лисабон”! Този мач е най-чаканият и най-големият, като цяло, за целият португалски футбол! Дербито на Португалия е сред най-оспорваните съревнования между футболни клубове и както повечето такива, то има своето начало, своята история, която ще ви разкажем.

 

Как започва всичко?

 

Бенфика е клубът, който е създаден пръв. Това се случва през 1904 г., докато другият гранд на Лисабон – Спортинг, е създаден през 1906 г. Първият мач между двата лисабонски клуба се изиграл през 1907 г. Този мач е бил и причината за започнатата вражда между отборите. Историята разказва, че в деня на самия мач, 8 играчи на Бенфика преминали да играят за отбора на Спортинг Лисабон. Това изобщо не се харесало на феновете на Бенфика. Те били още по-недоволни след края на мача, понеже Спортинг печели първото дерби на Лисабон с 2-1, като едно от попаденията за Спортинг било дело на играч, който до преди ден защитавал цветовете на Бенфика! Другото, което довело до разделението между феновете на двата лисабонски гранда, било разделението на класите в града. Стадионът на Бенфика – „Ещадио да Луж”, бил създаден с труда и парите на работническата класа в града, за което Бенфика бил приет като отбора на народа. На съвсем различен полюс бил отборът на Спортинг Лисабон, който винаги имал подкрепата на най-висшата класа на Лисабон. Счита се, че принцове, крале и кралици на Португалия редовно посещавали мачовете на Спортинг. Освен това, основателят на Спортинг, в лицето на Жозе Алваладе, имал връзките да привлече много големи инвеститори и хора с пари, които да помагат на клуба по онова време. На него е наименуван стадионът на Спортинг. По този начин, Спортинг имал доминираща функция в първите години, но това продължило някъде до около 1960 г., когато статуквото било променено от един играч – Еузебио!

 

Историята около привличането на Еузебио в Бенфика

 

На целият футболен свят е ясно, че Еузебио беше един от най-големите футболисти на всички времена. Но, не всеки знае неговата история. В миналото, както е и сега при някои клубове, Бенфика и Спортинг имали, т.нар. дъщерни клубове, които се притежавали от собствениците на двата клуба и целта им била там да се обиграват и създават нови големи футболисти. И двата клуба по онова време били от Мозамбик. Този на Бенфика, Депортиво Маркеш, имал възможноста да привлече тийнейджъра Еузебио, но треньорското ръководство не го одобрили. При това положение, отборът на Спортинг Маркеш, който бил сателит на Спортинг Лисабон, привлякъл младият Еузебио, който играл за тях от 1957 до 1960 г. Когато Еузебио разгърнал своите качества, оферти за него пристигнали от Бенфика и Спортинг, но ръководството на лисабонските лъвове сякаш не оценили високо способностите на Еузебио и той приел офертата на Бенфика, която била далеч по-добра. Ето така започнала кариерата на Еузебио в Бенфика. През 1960 г. двата лисабонски гранда имали по 10 спечелени титли на Португалия, но блестящият талант на Еузебио помогнал на Бенфика да спечели и изпревари своя градски съперник. За 15 години в Бенфика, Еузебио бил част от спечелването на две Купи на Европейските Шампиони и 11 титли на Португалия! По този начин, когато Еузебио напуснал Бенфика, орлите имали 21 титли, срещу 14 за Спортинг! Феновете на Спортинг Лисабон винаги са съжалявали за пропуснатата възможност да подпишат с Еузебио, когато той е бил в сателитния отбор на лъвовете. Феновете на Спортинг мислят, че нещата можеха да са различни, ако великият португалски футболист бе играл за тях!

 

Статистиката на лисабонското дерби

 

Двата гранда са изиграли общо 298 официални срещи в своята футболна история. Бенфика е отборът с повечето победи – 129, срещу 108 за Спортинг и 61 мача са завършили с равен резултат. Головата разлика е 503 – 461 в полза на Бенфика! Най-голямата домакинска победа на Спортинг над Бенфика е със 7-1, през 1986 г. Феновете на Бенфика могат да се похвалят със 7-2 срещу своя голям съперник, победа, датираща от 1948 г. Бенфика държи и серията за най-много последователни победи срещу Спортинг – цели 8! Играчите с най-много мачове в дербито на Лисабон са Еузебио и Фернандо Пейротео – по 29 участия. Легендата на Спортинг – Пейротео, е играчът с най-много попадения в дербио – 31! Следващото голямо дерби на Лисабон е в началото на Декември тази година и ще се играе на „Естадио да Луж”. Прекрасни оферти за този мач ще може да намерите при букмейкъра Bet365, за него може да прочетете повече от ревюто на Betenemy за Bet365!

 

Бенфика vs. Спортинг – титли

 

Феновете на Бенфика могат да бъдат много по-щастливи от тези на Спортинг, понеже лисабонските орли са спечелили далеч повече отличия от своите вечни съперници. Бенфика два пъти е носител на КЕШ, докато Спортинг има 1 спечелена КНК. Преимуществото на домашната сцена, също е в полза на Бенфика. Орлите имат 35 титли на Португалия срещу 18 за Спортинг. 25 е броят на спечелените Купи на страната за Бенфика срещу 16 за Спортинг. Общата бройка на официалните титли, които са спечелили двата лисабонски гранда са 78 за Бенфика срещу 47 за Спортинг Лисабон! Феновете на лъвовете за последно се зарадваха на титла от първенството на Португалия през 2002 г., докато тези на Бенфика се радват на серия от 3 поредни спечелени титли. През миналия сезон Бенфика стана шампион само с 2 точки пред вечния си съперник, но и през настоящия сезон двата клуба, заедно с Порто, отново са в борбата за първата позиция. Феновете на Спортинг се надяват на 19-та титла, докато тези на Бенфика ще очакват продължение на блестящата серия. Любителите на залозите могат да разгледат предложенията на букмейкъра Sportingbet, който предлага пазари за шампион на Португалия. Всичко за този и другите най-големи букмейкъри за страната, можете да научите в сайта на Betenemy!

 

Дербито на Лисабон завинаги ще остане сред най-яростните футболни съперничества. Макар в последните години, доминиращите клубове в Португалия да са Порто и Бенфика, то никога не е късно Спортинг да се събуди и да възроди славната си история. Съперничеството между Бенфика и Спортинг ще остане най-голямото в португалския футбол, съперничество с велика история и непознато, но със сигурност интригуващо бъдеще!

Коментар