Хубчев пред БНТ: Всички футболисти са повикани само и единствено заради техните качества

Начало / Футбол / Бг Футбол / Хубчев пред БНТ: Всички футболисти са повикани само и единствено заради техните качества

Селекционерът на националния отбор на България Петър Хубчев даде ексклузивно интервю пред нашата камера. Наставникът на "лъвовете" изрази очакванията от предстоящия двубой срещу Холандия. Световната квалификация е на 25 март на националния стадион "Васил Левски" и ще бъде предавана пряко в каналите на БНТ.

Г-н Хубчев, остават шест дни за подготовка до мача с Холандия. Какво ще се опитате да втълпите в играчите и да накарате да направят, за да излязат с положителен резултат от двубоя срещу холандците?
- Във футбола за шест дена можеш и много, и почти нищо да не направиш. Чисто физически едва ли ще имаме времето и възможността да работим. По-скоро ще работим върху това, за което говорим от първия лагер. Ще продължаваме да търсим тази всеотдайност и борба. Това е начинът да тръгнем напред. Другото е ежедневна футболна работа, но преди всичко ще наблегнем на това.

Какво Ви очаква като предизвикателно в тази среща?
- Предизвикателството лично за мен е много голямо. Предполагам, че така е и при момчетата. Четвърти лагер правим заедно и ги усещам, че са малко по-мотивирани, което е добре, разбира се. Едва ли е нужно да правим оценка на противника. Всички знаем каква футболна сила са Холандия.

Мнозина определят и двубоя като крайъгълен камък за нашия тим в тези квалификации. Усеща ли се тежест от важността на такава среща?
- Ще се опитаме с другите треньори да убедим момчетата, че всичко се решава на терена. Напрежението е малко по-голямо, но ако само за това мислим, едва ли ще направим нещо хубаво. Трябва да се концентрираме върху нашата тактика, върху нашето поведение на терена. Колкото по-малко мислим за крайния резултат, точките и класирането, толкова по-добре.

Трябва ли да сте и психолог преди такива мачове?
- Преди всичко, преди всичко. Шест дена за подготовка са страшно малко и е смешно да търсим игрови стил или нещо кой знае какво.

Преди няколко месеца казахте, че има нещо, което тежи в главите на футболистите. Намерихте ли това нещо, какво им тежи?
- Мисля, че ми казаха горе-долу какви са нещата, поотпуснаха се. Това са минали неща и предпочитам да не говоря за тях. Казвал съм, че това са нещата, които можем да направим, за да излезем от незавидното състояние, в което се намираме. Не с голи обещания и лозунги.

Критиките ли са едно от нещата, които обременяват футболистите на българския национален отбор?
- Това е едно от нещата, но къде ги няма? В коя област на живота няма критики? Много пъти съм казвал, че големите футболисти се справят с критиките и се доказват непрекъснато.

Много хора казват, че трябва да отпишем този цикъл. Вие на какво мнение сте?
- ОК, да го отпишем, но как? Нещо трябва да изградим в този цикъл. Колко такива цикли отписахме? Нека да го използваме, за да направим нещо.

През 90-те, когато Вие играехте и бяхте на терена, имахте манталитета на победители. Усеща ли се той сега, две поколения по-късно?
- Няма как да се усеща точно този манталитет. Мина много време оттогава и не съм убеден, че трябва да говорим за тези минали времена. Този манталитет се изгражда от личности и от отбора като цяло. Виждам и в отбора характери и всичко е въпрос на убеждение и на по-голяма отговорност.

Успяхте ли Вие и Вашето поколение да предадете този манталитет на следващите? Имахте ли диалог с тях тогава?
- Бих казал, че тогава забравихме това да направим. Отделяше се повече внимание на големите успехи. Тази връзка остана на заден план.

Тежи ли Ви това сега, когато станахте национален селекционер?
- Няма как. На кой човек, който работи във футбола, не му тежи. Но не е изход да го констатираме това, а трябва да правим нещо.

Изглежда, че сякаш правите нещо - някаква стъпка на подмладяване в отбора. За този двубой в групата за мача попаднаха млади играчи като Георги Китанов, Божидар Чорбаджийски, Стефан Велков, Божидар Краев, Кирил Десподов, Александър Василев. Това ли е младата армада на Петър Хубчев?
- Разговорите между нас и ръководтвото на Футболния съюз бяха точно в тази насока - за подмладяване, но не на всяка цена. Само годините нищо не промят. Това, че си на 17-18 години, не ти дава правото да си национален състезател и да си титуляр в отбора си. Тези футболисти, т.нар млади играчи, трябва да полагат много-много повече усилия в клубните си отбори. Мисля, че те дават малко в момента. Извикали сме 23-ма футболисти и последното нещо, което ме интересува, са годините и клубната принадлежност на футболистите. Опитахме всеки един поотделно да го преценим само на базата на футболните качества. Ще се повторя: младите играчи дават малко. Разчитат единствено на защитата на медиите, на треньорите, на клубните президенти. Трябва много повече работа, повече труд.

Много любопитно бе това, че повикахте Александър Василев от Лудогорец, който буквално довчера нямаше официален мач за първия тим на разградчани. Да, през есенния полусезон записа много успешни игри с екипа на Берое, но като преотстъпен. С какво Ви спечели той?
- Всеки един от тези 23-ма човека сме го преценили на базата на футболните качества. Така е и с него. Уязвими сме, че той не играе. Само и единствено футболните качества са причината да повикаме тези момчета. Разбира се, сигурно според някой сме направили грешка. 

Ще Ви липсва ли Светослав Дяков?
- При всички положения ще ни липсва. Поне за мен Дяков прави най-силната си година. Израстна много като футболни качества.

На кого ще дадете лентата?
- Това не сме го мислили.

Ивелин Попов потенциален вариант ли е?
- 23-ма са потенциалните кандидати. 

Ще оставите ли футболистите сами да решат, или Вие ще вземете еднолично решение?
- Не, ние ще решим. 

Няколко думи за това, което каза Валери Божинов. Веднага след като вкара първия си гол в Китай, отправи критики към Вас, че едва ли не Ви редят състава и кого да повикате. Как ще отговорите на това, което каза той?
- Мисля, че говорим за сериозно и не си заслужава да се коментират тези неща. Очаквам какви ли не критики. За трети път, само и единствено това са причините. В България се задържах доста време, в треньорската професия съм поне от 10 години. Всички хора, които ме познават, знаят дали могат да ми се обадят и да ми казват кого да повикам. Божинов не е отписан, Марселиньо също. Въпрос на възпитание и интелект е кой какво говори. Отписани хора няма.

Какво ще си пожелаете за мача с Холандия?
- Ще си пожелая да убедим футболистите още повече за тези неща, за които говорихме. А те са: пълно себераздаване, много по-голяма отговорност и да бъдат приятели, но не 11, а 23-ма. Това ни е задачата, върху която ще наблегнем най-вече в следващите шест дена.

Фото: БТА

Коментар