Ивайло Йорданов пред БНТ: Не знам защо се предоверяваме на чужди треньори (видео)

Начало / Футбол / Бг Футбол / Ивайло Йорданов пред БНТ: Не знам защо се предоверяваме на чужди треньори (видео)

Бронзовият медалист от САЩ '94 Ивайло Йорданов даде специално интервю за БНТ, в което коментира представянето на българските отбори в европейските клубни турнири. Той говори и за треньорите у нас, като сподели, че трябва повече да се залага на родни специалисти в отборите ни. Йорданов добави, че се надява тази година шампионатът в Първа лига да бъде още по-интересен.

В евротурнирите вече е само Лудогорец. Каква беше основната причина ЦСКА да не се справи с Копенхаген, толкова ли всъщност е голяма разликата в класите?
- Наистина Копенхаген е много класен отбор, ЦСКА е не по-малко. Но просто не им достигна вяра в собствените сили. И може би някои от нещата, които се случват в българския футбол… Когато излезем да играем в Европа, там не се получават нещата точно така, както се случват тук. Може би това им изигра лоша шега, но ЦСКА имаше сили да ги отстрани, както Левски имаше сили да отстрани отбора на Вадуц.

Лудогорец ще успее ли да играе в групите на Лига Европа и докъде може да стигне, защото в последните години много вдигнаха летвата и от тях се очаква много?
- За мен беше странно, че не успяха да прескочат кръга в Шампионка лига. Всеки един отбор, който е станал шампион на страната си, иска да играе в Шампионска лига, а не в Лига Европа. Знаем, че парите де факто са в ШЛ. Да, има пари в Лига Европа, но те са в пъти по-малко. Бюджетът се оправя за две-три години напред, когато влезеш в Шампионска лига. Не им се получи на Лудогорец, но те са един доста класен отбор, така че се надявам да влязат в групите на ЛЕ, за да можем да наблюдаваме български отбор там.

Треньорите на водещите ни отбори са чужденци – Аутуори, Ел Маестро, Стоянович. Имаме ли всъщност проблем с треньорите и предоверяваме ли се много на тези чужденци, които идват в големите клубове?
- Трябва да залагаме на българските треньори. Имаме доста добри български треньори, които са без работа и които могат. Трябва да им се даде шанс, за да се докажат. Не може след два-три кръга или още преди да е започнал шампионатът да се освиркват. Това не е нормално и не знам защо се предоверяваме на чужди треньори, а не залагаме на български. За да стигне един футболист до мъжкия отбор, трябва да мине през школата. Там, ако има качествени треньори, може да се захранва не само първият отбор на даден тим, а българският национален отбор може да става още по-силен.

Йорданов коментира и ситуацията в Първа лига и битката за титлата:

"Надявам се да не е само Лудогорец. Искам и другите отбори да направят така, че първенството в Първа лига да стане още по-интересно, отколкото беше миналата година, за да може на зрителите, които го наблюдават, да им бъде интересно, не само пред телевизорите, но и да почнат да ходят по стадионите."

Стефан Георгиев, БНТ

Коментар