БФС стартира с реформите в родния футбол, преструктурираният ЦСКА получи "зелена светлина" за участие в елита

Начало / Футбол / Бг Футбол / БФС стартира с реформите в родния футбол, преструктурираният ЦСКА получи "зелена светлина" за участие в елита

Българският футболен съюз (БФС) даде начало на реформите в родния футбол като "изпрати в историята" А и Б групите, а вместо тях ще има Първа лига с 14 клуба и Втора лига с 16. Любопитното е, че БФС реши да допусне до участие в елита отбора на Литекс (Ловеч), чийто статут е крайно неясен в този момент, а от началото на новия сезон той най-вероятно ще се казва ЦСКА София и ще играе на националния стадион "Васил Левски".

В същото време, Втората лига ще бъде съставена от 16 клуба, 11 от които са сигурни, а други пет ще бъдат вкарани по подобие на Литекс (Ловеч) в Първа лига - без спортна заслуга, а по покриване на критерии. Тоест, ПФК ЦСКА може да кандидатства, но на този етап не разполага с нужното, за да бъде лицензиран. 
Междувременно, Литекс беше представян на срещата с БФС и останалите клубове от Данаил Ганчев, син на благодетеля на ПФК ЦСКА - Гриша Ганчев, както и Милко Георгиев, който също е в управата на оригиналното дружество. Освен отбора, представян от двамата, право на участие в Първа лига ще получат първенецът от Б група - Дунав Русе, както и Локомотив (Горна Оряховица), Верея (Стара Загора) и Нефтохимик (Бургас).

"Ще ви запозная кратко с взетите решения, a те са исторически. А и Б група отиват в историята, въвеждаме Първа и Втора лига. Още преди два месеца с единодушие от всички клубове беше прието да се започне процес по реформа на българския футбол, а подготовката завърши, решенията са взети и е време да ги приложим. Съвсем накратко - в Първа лига ще се играе с формат от 14 отбора, редовен сезон от 26 кръга и плейофна фаза, в която в топ шестицата ще играят за титлата, а в долната осмица ще има две групи по четири при мачове всеки срещу всеки. След това ще има полуфинали на кръст между победителите и полуфинали между загубилите, за да бъдат определени изпадащите. Въвежда се плейоф за Лига Европа - победителят от груповата фаза в долната осмица ще играе като гост на най-ниско класирания отбор от горната шестица, който има квота за Лига Европа. Форматът беше приет с пълно единодушие. Бройката на мачовете е 36, колко е в момента, с изключение за клубовете с плейофи за Европа или оставане в групата. Един отбор изпада директно, два играят плейофи (срещу втория и третия от Втора лига) За Б група форматът се запазва с 16 отбора в система от 30 кръга", заяви представителят на БФС - Павел Колев.

"Отборите, които идват от Б група, ще бъдат допълнително лицензирани на базата на това, че се създава ново първенство. Те трябва да отговарят на критериите, един от които е осветление на стадионите. Обработват се документите и това ще стане ясно съвсем скоро. Литекс е лицензиран за Б група като Литекс, но те имат подадени документи в БФС за преименуване в ЦСКА София и премества седалището си. Тези документи и останалите се преглеждат и очакваме този отбор да получи право на участие. Доколкото знам, те ще играят на стадион "Васил Левски". Няма да има компромиси с изискването за осветление и качество на терените. На това мнение са и клубовете. Ще има протокол с предписания за терените, а ако клубовете не отговарят на изискванията, ще търсят други стадиони. На някои места са започнали ремонти", добави той.

"Литекс си е Литекс, просто си сменя името и става ЦСКА София. Старото ЦСКА, ако имате предвид ПФК ЦСКА, е подал документи за лицензиране в Б група, но до момента не отговаря на изискванията и няма да получи такъв, ако не се променят нещата. Лудогорец и ЦСКА София имат втори отбори, така че клубовете в Б група са 11. Гласуването е за 16, така че ще бъде попълнена групата. Ако ПФК ЦСКА получи лиценз, може да играе в Б група. Въпросите с критериите трябва да бъдат отнесени към лицензионната комисия. Суперкупата пък се администрира от лигата, така че предстои да видим какво ще се случи там. Възможно е да има два отбора ЦСКА. УЕФА не го забранява, няма проблем. Едно нещо е сигурно - този клуб (новият) няма да играе в евротурнирите за три години. Хората в това дружество знаят това и са поели този риск, ако спечелят право на участие. За УЕФА това е новосъздадено дружество, което няма 3-годишна история, 3-годишно участие.

Изобщо не е сигурно дали това изобщо ще бъде спазено, защото има прецедент. Последният такъв случай е в Латвия от тази година - Лейпас, заместващ фалиралия Лейпас Металург. Играе в Европа, а е клуб на две години. УЕФА гледа на тези неща случай по случай", добави представителят на БФС на срещата с клубовете.

"В момента на практика ние суспендираме всички нормативни актове на БФС, пренаписва се цялата наредба. Това нещо и лицензирането ще се правят следващите дни. Пренаписва се и Дисциплинарният правилник. Всичко ще се случи в най-кратък срок. Някои просто трябва да бъдат прелицензирани, защото започваме всичко от начало", завърши той.
На пресконференцията присъстваха също Милко Георгиев и Ангел Петричев. И докато представителят на двата клуба, носещи името ЦСКА, беше подготвен и сигурен в това, че "червените" ще получат и лиценз, и базите на стария клуб, то Петричев остана шокиран от преименуването на Литекс.

Коментар