Асен Букарев: Ръководството на Левски стои твърдо зад Делио Роси (видео)

Начало / Футбол / Бг Футбол / Асен Букарев: Ръководството на Левски стои твърдо зад Делио Роси (видео)

Новият мениджър и координатор на спортно-техническата дейност в Левски – Асен Букарев, бе гост в „Спортна треска“. Той бе категоричен, че ръководството на клуба подкрепя старши треньора Делио Роси. Според Букарев трябва да се отбележи добрата игра на отбора в защита, но не отрече за големите проблеми в офанзивен план. Той се обърна към всички бивши треньори на Левски, които критикуват италианеца, и ги призова да си спомнят за времената, когато те са били начело на тима. 

Длъжността ти е координатор по спортните въпроси. Това не е ли добре познатата длъжност спортен директор?
- Не знам, вие го интерпретирайте. Може и така да се каже. Но аз не съм толкова началник, колкото координатор на дейностите. Аз съм човек, който трябва да оптимизира дейността и да помага на всички хора да работят по-добре. Разбира се, трябва да помагам и да намерим подходящите хора за клуба, които да помогнат на неговото развитие.

Бих искал в началото да изкажа съболезнования на близките на Иван Стоянов-Типеца – една легенда на Левски, която си отиде днес. Светла му памет! Този уикенд е доста тъжен. Един страхотен човек и голям футболист.

Огромен товар носиш на гърба си, виждаш ми се малко унил?
- Напротив. Не съм унил, добре съм. Работата си върви с напрежението и отговорностите. Във футбола и в спорта първото място е само едно. Когато Левски не е на първото място, напрежението е голямо и въпросите към нас са много.

Защо проспахте цялата футболна есен – изглежда нелогично с оглед на огранизацията, която се опитахте да създадете и комфорта в клуба в последните шест месеца?
- Не бих казал, че сме я проспали. Проспахме част от мачовете, но не и есента. Имаше и хубави моменти, изиграхме хубави мачове. В последната една година имаше смени на трима старши треньори, което оказва своето негативно влияние. В момента отвсякъде има атаки към Левски за смяната на Делио Роси. Всички, които апелират за това нещо, трябва много внимателно да помислят дали това би било добре за клуба, а не просто емоционално да подхождат към нещата. Вярно, футболът е игра на голове, но на много малко места видях да се акцентира върху добрата новина, че имаме 15 сухи мрежи до момента, което е показател за една добра работа в защита. Ние разбираме, че имаме резерви в офанзивната ни игра. Но за всичко това трябва време.

Трябва да има търпеливи хора в България, което не е доста често срещано явление.
- Прекрасно разбираме нетърпението на „сините“ фенове Левси да играе по-добър и резултатен футбол и, разбира се, да е на първо място. Но бързата работа води до грешки.

Вчерашният мач (б.р.-1:1 срещу Славия) променя ли по някакъв начин ситуацията със старши треньора?
- В какъв смисъл дали я променя?

Гласувахте пълен кредит на доверие на Роси след едно доста изненадващо равенство с Витоша (Бистрица) преди четири кръга. По някакъв начин вчерашният мач променя ли това?
- Ситуацията се променя, колкото се промени и за Херо след загубата на Лудогорец от Верея. Не смятам, че футболът е игра, в която нямаш право да губиш точки или мачове. Нищо не е се променило от вчера до днес за Делио Роси и неговата ситуация в Левски.

След равенството срещу Славия не казахте ли „сбогом“ на първото място?
- Докато има теоринични шансове, няма да се предадем да гоним първото място. Малко шаблонен е отговорът ми, но това е цялата истина.

Съгласи се обаче, че ако Делио Роси беше българин, едва ли щеше да е това, което е в момента след равенството срещу Витоша.
- Всички бивши треньори на Левски, които критикуват Делио Роси, трябва да си спомнят времената, когато са били на негово място и са имали нужда от подкрепа, търпение и време, за да развият идеите си. Не казвам, че нещата при нас са идеални, перфектни. Опитваме се да ги подобрим, да намерим верния път, да играем по-добре, да радваме привържениците. За всяко хубаво нещо трябва време.

Доколко са основателни критките, че Левски не играе атакуващо?
- Делио Роси работи еднакво процентно и за защита, и за атака. Да, по-лесно е да се защитаваш. Както казва Роси – защитата е математика. В атака трябва въображение и много повече качества. Говорили сме много на тази тема с него. Той търси решения на проблемите ни в атака.

Киелини в едно интервю каза, че защитата печели титлите, а нападението е за статистиката.
- Да, и самият Роси имаше едно подобно изказване. В крайна сметка много се говори, а феновете на Левски чакат резултати. Не искам да съм адвокат на Делио Роси и на това, което се случва в Левски. Делио Роси работи с душа и сърце за Левски, ръководството в момента е твърдо зад него и го подкрепя.

Защо Роси е пестелив на смените – остава впечатлението, че не бърза да ги прави, което всъщност е производно на мислене, че няма план „Б“?
- Всички въпроси относно първия отбор – като тактика и смени, трябва да бъдат зададени към Делио Роси. Не мога да отговоря защо не бърза със смените. Това е негова философия, негово виждане и той трябва да даде отговор, ако го попитате.

Когато дойде, италианецът каза, че първо футболистите ще се научат да ходят, а после и да тичат.
- Да, той използва често такива метафори.

Сега на какъв етап сте?
- Ако трябва да сме честни, все още се учим да ходим. Не ми е прятно да го призная, но това е факт. На терена няма какво да се скрие, всичко се вижда.

Има ли рецепта италианецът как да промени това?
- Предполагам, че има, а и се надявам да има. Днес говорих с него малко по-остро, влязохме в спор. Говорих и с футболистите. Левски винаги е носил дух в играта си. Ако ще губим точки – това съм го казал на Роси и футболистите, то трябва да ги губим срещу отбор, който играе много по-добре от нас, и да ги губим достойно, а не с апатична игра.

Вчера не ги загубихте много достойно точките.
- И в мача с Бистрица, и в мача със Славия поведението ни не отиваше на отбор, който е близо до върха.

Коментар