Наоми Осака победи Серина и заслужи титлата на US Open, Уилямс във вражда със съдията (видео)

Начало / Тенис / Голям Шлем / Наоми Осака победи Серина и заслужи титлата на US Open, Уилямс във вражда със съдията (видео)

Поставената под номер 20 Наоми Осака спечели титлата при жените на Откритото първенство на САЩ по тенис. Японката ликува още в първия си финал на турнир от Големия шлем, след като се наложи над носителката на 23 титли Серина Уилямс с 6:2, 6:4 за 1 час и 19 минути.

Двубоят завърши по неприятен начин, тъй като Серина получи серия от наказания от съдията Карлос Рамос. Тя първо бе предупредена за съвети, получени от треньора й Патрик Муратоглу от трибуните. След това бе наказана с директна точка за съперничката й, тъй като счупи ракетата си в корта.

Следващата санкция по правилник означаваше директно загубен гейм. Стигна се и до тази санкция за куп обиди, с които тя го атакува и по-специално за това, че го нарече "крадец". С този гейм Осака поведе с 5:3, а при последвалото си подаване спечели мача. 

Серина Уилямс започна стабилно срещата, но постепенно 20-годишната Осака взе превес. Още в третия гейм се стигна до пробив на 30 в полза на японката. При следващото подаване на Серина последва нов брейк и Осака взе първия сет с 6:2.

Уилямс не използваше едно от силните си оръжия - сервиса, като в първия сет вкара едва 38% първи начален удар и направи 4 двойни грешки.

В началото на втората част Уилямс стигна до пробив за 3:1 след невероятен гейм, който включваше фантастично разиграване от 19 удара, което Осака спечели. 

Серина изглеждаше преодоляла първоначалната колеблива игра, но две поредни двойни грешки и Осака върна пробива. Американката счупи ракетата си, което по правилник означаваше наказание, а при второ провинение значеше директно загубена точка. Така следващият гейм започва при 15:0 за съперниката й. 

Когато разбра това, последва нова поредица от обяснения между Уилямс и Карлос Рамос. "Не съм получавала съвети от треньора. Аз не играя нечестно. Дължиш ми извинение. Никога не съм мамила в живота си. Имам дъщеря и се боря за това, което е правилно за нея", каза Серина.

Японката успя да се възползва от ситуацията и да постигне пробив за 4:3. Серина не издържа нервите си и се обърна към съдията: "Ти си крадец", бе репликата, която сякаш премина границата, но вероятно

Рамос прецени, че поредицата от реплики е прекалено. Следващата санкция бе за "обида" и по правилник означаваше директно загубен гейм. 

В този момент Серина поиска намесата на главния съдия на турнира, почти се разплака и дори каза: "Ще ми отнемеш това, защото съм жена. Мъжете правят далеч по-големи нарушения и не получават такива санкции". 

Осака не се подаде на емоциите и успя да вземе подаването си на 30, което значеше край на мача и първа титла в историята на Япония на турнир от Големия шлем.

Фото: БТА

Коментар