Виктория Томова с нова стипендия от Големия шлем

Начало / Тенис / Виктория Томова с нова стипендия от Големия шлем

Първата ракета на България Виктория Томова беше одобрена за втора поредна година за стипенцията "International Player Grand Slam" за Международната тенис федерация (ITF).

Общо 29 състезатели от 20 държави са избрани да бъдат финансирани от Фондацията за развитие на Големия шлем (GSDF). Стипендията е в размер на 25 хиляди долара.

В последните години фондът за развитие на Гранд шлем държавите увеличава подкрепата си за най-обещаващите таланти от целия свят. За втора поредна година програмата ще осигури общо финансиране в размер на 650 000 долара на избрани тенисисти. Основната цел на подкрепата е наличието на играчи в топ 100 на мъжката и женската ранглиста от възможно най-много държави.
Критериите, по които са определени тенисистите, са: възраст, класиране в ранглистата, представяне по региони и изключителен потенциал.

През тази година Фондацията за развитие на Големия шлем е увеличила с два пъти броя на играчите, получаващи стипендия.

Избирането на Томова за престижната стипендия стана възможно благодарение на съдействието на Българска федерация по тенис и президента на федерацията и член на Борда на Директорите на Международната тенис федерация (ITF) Стефан Цветков.

Осем от тенисистите, одобрени от програмата, сред които и Виктория Томова, са получили стипендия и през 2017 година и продължават да отговарят на критериите на фонда.

Пет от тенистите, които ще получат стипендия, участваха в основната схема на Откритото първенство на Австралия. Това са Виктория Томова, Магдалена Фрех, Суну Куон, Каспер Рууд и Елиас Имер.

Фондацията за развитие на Големия шлем е създадена през 1986 година с цел да насърчава и увеличива конкурентните възможности за развитие на различни тенис региони. С годишните вноски от четирите турнира от Големия шлем Фондът се превърна в ефективно средство за развиване на конкурентен тенис в световен мащаб, като само през 2017 година е подпомогнал различни инициативи с 3 милиона долара.

През годините помощ от него са получили десетки млади тенисисти, сред които личат имената на шампионите от турнири в Голeмия шлем - Густаво Куертен, На Ли, Виктория Азаренка и Елена Остапенко.
 

Фото: БНР

Коментар