Холандецът Бринке спечели 11-ия етап от Рали Дакар при автомобилистите

Начало / Моторни / Рали Дакар / Холандецът Бринке спечели 11-ия етап от Рали Дакар при автомобилистите

Пилотът на Тойота Бернхард тен Бринке (Холандия) спечели 11-ия етап от Рали Дакар, който беше с дължина 485 километра от Салта/Белен до Фиамбала/Чилесито. В същото време миналогодишният шампион Стефан Петерханзел и съотборникът му в Пежо Карлос Сайнс продължават битката на върха в генералното класиране.

Тен Бринке, който доминираше в етапа от самото му начало, спечели с преднина от повече от 4 минути или времеот 4 часа, 10 минути и 54 секунди. Сирил Депре от Пежо остана на 2-а позиция днес с изоставане от 4:35 минути, а испанецът Сайнс е на 4:40 на 3-ото място. Сайнс води в генералното класиране с време 36часа, 16 минути и 27 секунди. Втори в генералното класиране е Петерханзел на 50:45 секунди, а трети е Насер Ал Атия (Катар) от Тойота на 1:24.02 часа.

Фиамбала е типичен етап за Рали Дакар. Тук загубих титлата през 2009-а година. Стартирах етапа с 30 минути преднина и завърших в една дупка, така че имам огромен опит зад гърба си, заяви Сайнс след финала в Чилесито.

Тоби Прайс (Австралия) с КТМ спечели етапа при мотоциклетистите и се придвижи на 3-о място в генералното класиране. Съотборникът му Хоан Бареда Борт пък напусна състезанието. Времето на Прайс е 4 часа, 1 минута и 33 секунди. Втори завърши Кевин Бенавидес от Аржентина с Хонда, който завърши на 1.38 минути. Антуан Мео (Франция) с КТМ е на 3-ата позиция днес, на 6.31 минути.

В генералното класиране води Матиас Валкнер (Австрия) от Ред Бул с време 36 часа, 33 минути и 37 секунди. Бенавидес е на 2-а позиция с изоставане от 32 минутеи, а трети вече е Прайс- на 39 минути и 17 секунди.

Следващият етап тази вечер е от Фиамбала до Сан Хуан, който е с дължина 375 километра.

При камионите етапът спечели Сергей Вязович от Беларус с МАЗ и време от 5:14.10 часа. На 2-о място остана водачът в генералното класиране Федерико Вилягра (Аржентина) с Ивеко, на 1.24 минути. Вилягра обаче води в генералното класиране с преднина от минута и 7 секунди пред Едуард Николаев (Русия) с Камаз, който днес завърши 7-и.

В клас АТВ Николас Кавиясо (Аржентина) с Ямаха спечели етапа с време 5:20.45 часа, а начело в генералното класиране е Инасио Касале (Чили). При UTV-машините начело е Рейналдо Варела от Бразилия, който има време с 44.33 минути по-добро от французина Патрис Гаруст, спечелил днешния етап.

Фото: БТА

Коментар